Terör ve terörle mücadele sırasında sakatlanan ya da hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına 400 ile 700 lira arasında maaş bağlanacak. Erzurum'daki terör mağdurları da maaş talebinde bulunmak için Valilik Şehitler ve Gaziler Şube Müdürlüğü'ne müracaatta bulunabilecek.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, terör ve terörle mücadele sırasında sakatlanan sivillerin kendilerine, hayatını kaybeden sivillerin ise hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından aylık bağlanacağını açıklamasının ardından, terör mağdurlarına maaş bağlanması için valilikler harekete geçti.

        Erzurum Valiliği Şehitler ve Gaziler Şube Müdürü Ahmet Erdoğan, terörden zarar gören vatandaşlara, müracaat etmeleri halinde maaş bağlanacağını ifade etti. Erdoğan, il genelindeki mağdur sivil vatandaşların, valilik binası ikinci kattaki Şehitler ve Gaziler Şube Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

        Başvurularda, bir takım belgelerin talep edileceğini ve bu belgelerin maaşa esas olmak üzere SGK'ya gönderileceğine dikkat çeken Erdoğan, "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun'a eklenen Ek 1. madde kapsamına giren sivil vatandaşlara aylık bağlanacak. Terörden zarar görenler ile bunların hayatta olmayan birinci dereceden yakınları terör maaşı hakkından yararlanabilecekler. Bunun için de mağdur vatandaşların veya yakınlarının kurumumuza şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir." diye konuştu.

        Terörden zarar görenlere bağlanacak maaşla ilgili olarak 403,98 lira ile 701 lira, ölenlerin müstahak hak sahiplerine ise 701 lira aylık bağlanacak. Terör mağdurlarına bağlanan maaşta asgari ücret kıstas alındı. Terör mağdurunun eşi tek başına yaşıyor ve çalışmıyorsa maaşın yüzde 75'i ona bağlanacak. Yetimleri 18 yaş altında ve iki çocuk sahibiyse yüzde 25, yüzde 25 pay edilecek. Terör mağduru evli değilse bakmakla yükümlü olduğu anne babasına maaşın yüzde 75'i bağlanacak. Emekli aylığı alıyorlarsa toplu tazminat verilip aylık bağlanmıyor.


Kaynak: cha