Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece SİT alanı ilan edilen Cizre Kalesi'nde yıkım ve restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Hudut Tabur Komutanlığı tarafından 2 yıl önce boşaltılan Cizre Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı. Cizre Kaymakamlığı tarafından başlatılan yıkım işlemlerinin ardından İçkale bölümündeki tarihi yerler restore edilecek.

Kaymakam Şenol Koca, Belediye Başkanı Mustafa Gören, İlçe Jandarma Komutanı Hikmet Uz, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Varol, İlçe Özel İdare Müdürü Ahmet Ebem ve kurum amirlerinin katılımıyla Cizre’nin eski kalesine ilk kazma vuruldu. İlk etapta çevre hazırlık çalışmaları için Şırnak Valiliği ödenek çıkartarak destek verecek. Ardından projesi yapılacak ve restore çalışmaların tamamını bakanlık devralacak. Yıkım esnasında Kaymakam Şenol Koca, “Teşvik ettiğiniz için teşekkür ediyorum. İnşallah Cizre’miz için, ülkemiz için, bölgemiz için tarihi yerlerin ortaya Gencobahis çıkartılması çok önemli. İnşallah ecdat yadigarı yerlere sahip çıkarız. Hepinize teşekkür ediyorum.”dedi.

CİZRE KALESİ

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Cizre Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak ilan edilmişti. Kürtçe ismi Bırca Belek olan Cizre Kalesi, 35 yıl Cizre Hudut Tabur Komutanlığı tarafından kullanılmış ve alınan karar ile Şubat 2010 tarihinden itibaren boşaltılmıştı. Cizre'de yer alan Hamidiye Binası, Mem û Zin Zindanı, Aslanlı Kapı, Saray Burnu gibi mekanların bulunduğu iç kale alanı Şubat 2010 tarihinden bu yana hudut taburunca boşaltılmış ve o günden bu yana bu alanlara girilmesi kaymakamlık tarafından yasaklanmıştı.

Kaymakamlık Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde bu alanla ilgili projelerin ve planlamaların yapılması için yazışmalarda bulunmuştu. Mem u Zin Zindanı, Sarayburnu denilen Cizre'nin eski mesire alanı, Aslanlı Kapı ve Cizre surlarının kalıntılarının bulunduğu Cizre'nin tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir yerdir.
Kaynak: cha