Suriye'deki olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınanlar arasında bulunan Bayır Bucak Türkmenleri, şu anda bulundukları Yayladağı Çadır Kenti'nden başka bölgelere gitmek istemediklerini söyledi.

        Hatay Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’ye sığınan Suriyeli Türkmenlerin sorunları hakkında açıklamalarda bulunan Suriye Türkmen Birliği Başkanı Sadettin Molla, Hatay’dan başka illerde kurulan çadır kentlere gitmek istemediklerini belirtti.

        Halen Türkiye’de 25 bin civarında Türkmen sığınmacı olduğunu söyleyen Molla, “Şu anda Türkiye’de 25 bin Türkmen var. Bizim öne çıkan bazı sorunlarımız oldu ve maalesef Suriye’de yaşanan olaylarda en sıcak bölgelerde maalesef Türkmenler var. Şu anda yerle bir edilen Bab-ı Amr’da 2 bin 400 Türkmen şehidimiz var. Bu şehitlerin Türkmen olduğu Arap medyasında basınında yer almadı. Biz Türkiye’ye de 'can vatan anavatan' gözüyle bakıyoruz ancak maalesef medyada yer almıyor. Arap kardeşlerimize bu konudan bahsettiğimizde onlar 'sizin arkanızda Türkiye var' diyorlar." şeklinde konuştu.

        Arapların kendilerine 'arkanızda Türkiye var' dediğini ancak Araplara Türkiye’de kendilerinden daha iyi bakıldığını savunan Molla, “Şu anda Türkmen kamplarına baktığınızda ve onları bir de Arapların kaldığı kamplarla karşılaştırdığınızda inanılmaz farkları göreceksiniz. Dün Osmaniye’de kurulan kampı ziyaret gittik. Kampın etrafında bir nehir geçiyor. Nehrin etrafında tavuk çiftlikleri var ve bunların suyu nehire verilmiş. İnanılmaz pis kokular var. Arap kamplarına gidiyoruz, adamların televizyonları, buzdolapları, her yerden yardım geliyor. Yayladağı Tekel Kampı ilk kurulduğunda gelen Araplara 100’er lira verildi. Ama biz Türkmenler geldiğimizde ise beş kuruş bile verilmedi. Bir yardım olmadı. Buzdolapları yok, çocuklarımızın ilaçları bozuluyor, hastalarımız, yaşlılarımız var. Araplarla konuştuğumuzda 'sizin Türkiye’niz var' diyorlar. Türk medyası olarak sizden şunu rica ediyorum, hatta yalvarıyorum, Suriye’de bir ufak olay olsa, bir köyde bir insanın ineği vurulsa bile Arap kanalları son dakika, acil haber olarak geçiyorlar. İki buçuk aydır bizim Türkmen köyleri gece gündüz vuruluyor, Yayladağı’na gidenler bilenler top seslerini duyarlar. Biz bunu acil haber olarak Türkmenler olarak geçemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

        En büyük tehlikenin kendileri için Yayladağı’ndan başka bir bölgeye gitmek olduğunu aktaran Başkan Molla, “Şu anda bizim için en büyük tehlike, Suriyelileri Türkmenleri Hatay Yayladağı civarından göndermek oluyor. Peki biz buradan içerideki bölgelere, gerçi bizim için tüm Türkiye anavatan, can vatan ama biz tam sınırdayız. Bizi içeriye götürdükleri anda, bizim içerde savaşan askerlerimiz var, namusumuzu, malımızı, canımızı, köyümüzü koruyan askerlerimiz var, biz kesinlikle bu olaya karşıyız. Kesinlikle Yayladağı’ndan gitmek istemiyoruz. Köyümüze en yakın olan bölgede kalmak ve içerideki savaşan kardeşlerimize yardım etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.



Kaynak: cha