Suriye Türkmen Birliği Başkanı Süleyman Molla, Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığı iddialarını yalanladı. Molla, “Şimdiye kadar Türkiye’den Suriye’ye silah geçmedi.” dedi.

        Süleyman Molla, Hatay Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin şimdiye kadar Suriye’ye silah yardımında bulunmadığını söyledi.

        Önceki gece Kızılay tarafından yardım gönderildiğini söyleyen Molla, şöyle devam etti: "Çünkü bizim bölgelerimiz 2 buçuk aydır tamamen Lazkiye’den kesilmiş durumda. Gıda yok, un yok, yiyecek yok. İçeriye yardım gönderiyoruz, dünyada 'Kızılay yoluyla Türkmenlere silah gidiyor' diye haber çıktı. Bunun için yardım konvoyuna gelen ekipler yardım kolilerini açtı ve görüldü ki öyle bir şey yok. Şimdi 500 kadar silahlı Türkmen askerimiz köylerimizi korumak için çalışıyor. Bunlara gelen silah da Esed güçlerinin elinden alınan silahlar. İçeride bulunan silah tüccarları Esed taraflarından aldıkları silahları muhaliflere satıyorlar. Suriye’ye kesinlikle Türkiye’den silah girmedi."

        "Türkiye’yi bir oyuna getirip işin içine çekmeye çalışıyorlar." diyen Molla, "Türkiye’nin Suriye halkının yanında durmasını hazmedemeyen ülkeler var. Türkiye silah veriyor iddiaları kesinlikle yalan. Şimdiye kadar kesinlikle öyle bir şey olmadı. Türkiye şimdiye kadar sadece insani yardım etti. Sınırda Beysun Karakolu var, iki ambulans sürekli beklemede içerden gelen yaralıları almak için ve bu sözler kesinlikle yalandır.” diye konuştu.

        Suriye'de savaşan muhaliflerin ailelerini genelde çadır kentlere ve evlere yerleştirip gittiğini ve 15 günde bir ailelerini ziyaret ettiklerini de söyleyen Molla, en önemli sorunlarından birinin de öğrencilerin durumu olduğunu aktardı.

        Molla, şunları kaydetti: “Şimdi bizim için önemli olan bir başka konu da çocuklarımızın eğitim durumu. Üçüncü seneye giriyoruz, Suriye’de okulların olmadığını herkes biliyor. Olayların çıktığı ilk yıl Suriye’nin yüzde 80'inde okul olmadı. Ve bu sene üçüncü sene okulların olmadığı. Bu çocukların geleceği ne olacak. Eğitim Türkçe mi Arapça mı olacak. Çünkü Suriye’de eğitim bilindiği gibi Arapça. Şu anda eğitim sezonu açılmak üzere o konuda bizim tedirginliğimiz var. Çünkü çocuklarımız Türkçe biliyor ama konuşamıyor.”

Kaynak: cha