Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Ankara–Sivas yüksek hızlı tren projesinin 2015 yılı içerisinde bitirileceğini söyledi. Proje ile Ankara-Sivas arasının 2 saate düşürüleceğini belirten Soluk, “2023 vizyonumuzda, Kırıkkale’yi, yüksek hızlı tren ile doğu bölgelerimize bağlamayı düşünüyoruz.” dedi.

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Vali Ali Kolat’ı ziyaret etmek için Kırıkkale’ye geldi. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Soluk, Kırıkkale’nin önemli ulaşım merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Kırıkkale’ye her zaman önem verdiklerini belirtken Soluk, Kırıkkale’deki projeleri yakından takip ettiğini ve projelerin yapımı için çalıştığını belirtti. Soluk proje hakkında şu bilgileri verdi: “Baktığımız zaman Kırıkkale birçok ilin karayolu geçiş noktası ve Türkiye’nin tam ortasında yer alıyor. Kuzeyi güneye, batıyı doğuya bağlayan Kırıkkale’nin bizim için önemi çok büyük. Bunun için Kırıkkale’de yapılan karayolları çalışmalarını önemsiyorum ve bizzat takip ediyorum.”

        Yüksek hızlı trenin Kırıkkale’den de geçeceğini belirten Soluk, Kırıkkale için daha önemli projeler üstünde çalıştıklarını kaydetti. Soluk, “Yüksek hızlı tren projemiz tüm hızı ile devam ediyor. Yapacağımız proje ile Ankara – Sivas arası 2 saate düşecek. Hızlı tren projemiz Kırıkkale’den de geçecek. Ancak biz Kırıkkale’ye daha iyi projeler düşünüyoruz. Mesela Kırıkkale’yi, yüksek hızlı tren ile doğu bölgelerimize bağlamayı düşünüyoruz. Tabi bu 2023 hedefimiz, ancak bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. 2023 vizyonumuz ile bütün şehirlerimizin ulaşımı, gelişecek ve iyi bir görüntüye sahip olacak.” diye konuştu.

        2023 VE 2035 HEDEFLERİ

        Müsteşar Soluk, 2035 yılı hedeflerinin Türkiye'de 32 bin kilometre bölünmüş yol olduğuna işaret ederek, “Şu anda 17 bin 500 kilometre bölünmüş yola ulaşmış durumdayız. 2023 yılı hedefimiz 22 bin 500 kilometredir.” dedi.

        Bakanlıklarının son 10 yılda gerçekleştirdiği yatırımların parasal tutarının 123 milyar lira olduğunu vurgulayan Soluk şu açıklamayı yaptı: “Bunun dağılımına bakıldığında, yüzde 72'sinin sadece karayollarına harcandığını görürüz. Bu da karayollarına hükümetimizin ne kadar büyük önem verdiğini gösteren en önemli delildir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, 'yol olsun, tekerlek dönsün' anlayışı ile yol yapılırken bugün kaliteli, sürüş konforu azami ölçüde sağlanmış yol yapımı Karayolları'nın en önemli önceliği haline geldi. Çünkü insanımız bunu istiyor. İnsanlar dünyanın her yerine gidip yapılan işleri, yolların kalitesini görüyor, kendi ülkesinde de böyle güzel yolların yapılmasını istiyor.”

        Soluk, demiryollarına çok daha fazla önem vererek, yükün bir kısmının demiryollarına, bir kısmının da denizyollarına aktarmak gerektiğini vurgulayarak, "Bunlar arasında dengeli bir ulaşım sistemini kurma mecburiyetimiz var.” ifadesini kullandı.
Kaynak: cha