Milli Eğitim Bakanlığı’nın her sene öğretmenlere tanıdığı ‘Özür Grubu Tayin’ hakkının 71 ilde hiç açılmaması öğretmenleri mağdur etti. Eş durumu ve sağlık gibi sebeplerle tayin bekleyen yüzlerce öğretmen ‘norm kadro fazlası’ sebebiyle tercih açılamadığı için bu yılı da eşlerinden ayrı geçirme durumuyla karşı karşıya kaldı. Mevcut duruma eğitim sendikalarından tepki geldi. Bazı sendikalar Milli Eğitim Bakanlığı’na çözüm reçetesi sunarken, Türk Eğitim- Sen ise Pazartesi günü bakanlık önünde eylem yapmaya hazırlanıyor.

Eğitimde ‘Özür Grubu Tayin’ hakkının 71 ilde hiç açılmaması eş durumundan tayin bekleyen öğretmenleri mağdur etti. Eşlerinden ayrı illerde çalışan öğretmenler için tayin başvurusu 13 Ağustos’ta başladı. Çarşamba günü açılan tercih sayfalarında 71 ilin ‘norm kadro fazlası’ sebebiyle sistem dışında tutulması öğretmenleri zor durumda bıraktı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değişikliği Klavuzu’nda, ‘öğretmenlerin sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekleri’ ifadesinin yer aldığını söyledi. Bahçe, “Öğretmenler özür grubu yer değiştirme başvurularını yaparken, başvuru modülünde ‘Branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır’ ifadesi ile karşılaştılar. Buda ister eş durumu, ister sağlık, isterse de genel ve özel hayatı etkileyen özür durumundan tayin isteyen/isteyecek öğretmenleri özürleri de olsa tayin isteyemez duruma getirdi.” diye konuştu.

‘4 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ’

5. sınıflara branş öğretmenlerinin girecek olmasının sınıf öğretmenlerini norm fazlası duruma getirdiğini dile getiren Bahçe, “Genel ve Özel Hayatı etkileyen nedenlere bağlı özür durumunda, öğretmenin hayati tehlikede olduğu yetkili kurumlarca tespit edilmiş olmasına rağmen, bazı öğretmenler branşında kontenjan açılmadığından tayin isteyememektedir.” ifadesini kullandı.

Anayasa’nın ‘Ailenin Korunması’ başlıklı 41. maddesini hatırlatan Bahçe, öğretmenlerin yaşadığı bu zor durumun giderilmesi için 4 çözüm önerisi getirdi. Daha önce uygulanan il/ilçe emrine atamaların bu yıl da uygulanabileceğini aktaran Bahçe, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ihtiyaca göre bu öğretmenleri görevlendirebileceğini aktardı.

Norm Kadro fazlası olan bütün öğretmenlere, bütün illerin açılarak tayin istemelerinin de sağlanabileceğini dile getiren Bahçe, bu öğretmenlerin görev yaptıkları iller gibi gittikleri illerde de norm kadro fazlası olacaklarını ancak bu sayede aile bütünlüğünün sağlanacağını belirtti.

Bakanlığın eş durumu özründen mağdur olan öğretmenleri ikisini birden istemeleri halinde ihtiyaç olan ilerlere atayabileceğini ifade eden Bahçe, son olarak yıllardan beri uygulanmayan becayiş sisteminin de yeniden gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

‘ÖĞRETMENLER BAKANLIĞA YÜRÜYECEK’

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da gelinen noktada 29 bin 103 sınıf öğretmeninin norm kadro fazlası olduğunu dile getirdi. Sınıf öğretmenlerinin büyük mağduriyet yaşadığını bildiren Koncuk, “Bir yıldır, iki yıldır ailelerinden ayrı olanlar artık üçüncü yıl da tayin olmama durumunda kalacaklar.” diyen Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in aile durumundan ataması yapılmayan öğretmenlere ücretsiz izin teklif ettiğini öne sürdü.

Koncuk, Pazartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapacakları eylemle bakanlığı uyaracaklarını da sözlerine ekledi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekteri Ahmet Özer ise, uygulamaların eğitim sistemini çıkmaza sürüklediğini iddia etti. Yeni eğitim yılında keşmekeş yaşanacağını öne süren Özer, “Geçen Nisan ayından beri Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, atama ve yer değiştirme için sağlıklı bir takvimin işletilmesini istedik. Maalesef bu konuya Bakanlığın en üst yöneticilerinden tutun en alt yöneticilerine kadar herkes kulak tıkamış durumda. Şu ana kadar sayısızca bilgi notu, talep yazısı ve rapor sunduk ama maalesef Bakanlık bunların çoğuna duyarsız kalmıştır. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen Bakanlıkta hala bir belirsizlik, bir plansızlık sürmektedir.” şeklinde konuştu.

Şikayetlerle ilgili bilgisine başvurulan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ise konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.
Kaynak: cha