Samsun’un ticaret merkezi olan İlkadım ilçesinde sokak ve caddeleri mesken tutan seyyarlar, yılbaşından itibaren pazar yerlerinde satış yapacak. 3 ay içinde hazırlıkları tamamlayacaklarını açıklayan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, pazarlarda seyyar satıcılar için yer ayarladıklarını, yılbaşından itibaren kent merkezindeki seyyar satıcıların kaldırılacağını kaydetti.

Halk pazarlarına AB standardı getirmek için 2 yıl önce harekete geçen İlkadım Belediyesi, Pazarcılar Odası işbirliği ile yürüttüğü çalışmayı tamamladı. Pazarcıları kayıt altına alan belediye, haftanın her günü açılacak semt pazarlarının yerlerini ise belirledi. Pazarcıların nasıl konuşlanacağının çizimleri üzerinde çalışan belediyenin Zabıta ve İmar Müdürlükleri, oda kaydı ve pazarcı esnafı belgesi bulunmayanlara satış yaptırmayacak.

Uygulamanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik çıkarması sebebiyle geciktiğini eden İlkadım Belediye Başkanı Demirtaş, “Bizim belediye tarafından çıkardığımız yönetmelikle bakanlığın çıkardığı yönetmelik, birbirine çok uygun ve yatkın. Ötelememizin sebebi de o. Ama fonksiyonlar açısından bizim meclise ve idareye verdiğimiz yetkilerde yeniden revizyon yapmak zorunda kaldık. Yıl sonuna kadar da bütün pazar yerlerinde pazarcı esnafı, yakalıklı, kimlikli, herkesin yeri belli şekilde biz de dahil tüm Türkiye’de tek şekle girecek." dedi.

SEYYARLAR NASİBİNİ PAZARLARDA ARAYACAK

Yeni uygulamaya geçilmesiyle birlikte seyyar satıcıları kaldıracaklarını ve bunda da kararlı olacaklarını vurgulayan Başkan Demirtaş, “Seyyarları mağdur etmemek adına onları pazar yerlerine taşımak istiyoruz. Haftanın her günü ilçemizde pazar var. Yerlerini de belirledik. Seyyarlara da rızkınızı artık pazar yerlerine arayacaksınız diyeceğiz. Sokaklarda, caddelerde satış yapmak yasak olacak. Çizimlerle bunların çizimlerle yerlerini hazırlamaya başlıyoruz. Yılbaşına kadar çalışmalar tamamlanmış olunacak. Pazar yerlerini devreye soktuğumuz an seyyarları kaldıracağız. Bunda kararlıyız ve yüzde 90 oranında başarılı olacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

SEMT PAZARLARINA KANUNİ DÜZENLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın semt ve üretici pazarlarını modern bir yapıya kavuşturmak, bu yerlerde sebze ve meyveler ile belediyece müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin kaliteli, AB standartlarına ve gıda güvenilirliğine uygun, serbest rekabet şartları içinde yapılmasını temin etmek, tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak ve üreticiler ile pazarcıların faaliyetlerini düzenlemeyi amaçlayan temmuz ayında çıkarılan pazar yerleri yönetmeliği, 2013 Ocak ayı itibariyle ülke genelinde uygulamaya geçiyor. Pazarların kurulması, işletilmesi, taşınması, kapatılması, pazarcılarda aranılacak nitelikler, çalışmaları, yapacakları satışlar, haklar ve uymakla yükümlü bulundukları kuralların yönetim ve denetiminden ise belediyeler sorumlu olacak.











Kaynak: cha