Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında meslek yüksekokullarına yönelik başlatılan '3+1 Projesi' ile ilgili protokol imzalandı.

        Bu proje ile SAÜ’de öğrenim gören meslek yüksekokulu öğrencileri 3 dönem okulda teorik ve uygulamalı dersler görürken, bir dönemini de kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışarak geçirecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan bu protokolle öğrenciler Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlarında bir yarı yıllık dönemde çalışma imkanı bulacak.

        Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan imza töreninde konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ’nün nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik geliştirdiği 3+1 Projesi’ni sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Nitelikli eleman yetiştirme konusunda bu projenin büyük katkılar sağlayacağını belirten Zeki Toçoğlu, şunları dile getirdi: “Genel olarak ülkemizde özel olarak Sakarya’da pek çok kuruluş nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çekerken, binlerce üniversite mezunu işsiz kalmaktadır. Bu proje ile sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirilecektir. Bu nedenle Sakarya Üniversitesi’ni böylesine önemli bir projeyi başlattığı için kutluyorum.”
    
        SAÜ’nün bu eğitim modeli ile nitelikli bireyler yetiştirmede Türkiye’ye örnek olacağını ifade eden Toçoğlu “Üniversitemiz bu projesi ile Türkiye’de nitelikli eleman yetiştirme konusunda örnek olacaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak geniş bir yelpazede büyük projelere imza atıyoruz. Mesleki eğitim almış nitelikli personelin kurumumuza katkısı yanında, öğrencilerin kurumumuzda geleceği hazırlanması, tecrübe kazanması bizi memnun edecektir.” dedi.

        Üniversite olarak üniversite-sanayi işbirliğine çok önem verdiklerini dile getiren SAÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Kolaybet artık üniversitelerin kendi içine kapanık, toplumdan kopuk eğitim vermesi, bilim üretmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Elmas, "Üniversite olarak Sakarya’nın sorunlarına uzak kalmıyoruz. Bu proje Sakarya’daki sanayinin nitelikli insan ihtiyacını karşılayacak bir proje olmanın yanı sıra tüm Türkiye’de model olacak bir projedir.” ifadelerini kullandı.

        Üniversite olarak alanında yetkin, bağımsız, sorumluluk alabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Elmas, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sakarya Üniversitesi öğrencileri değişime açık, kritik ve yaratıcı düşünebilen, takım çalışması ve problem çözme yeteneğine sahip, alanında yetkin, evrensel nitelikte bireyler olarak mezun olmaktadır. Bu nedenle Sakarya Üniversitesi mezunları iş yaşamına bir adım önde başlamakta, iş bulmakta zorlanmamaktadırlar. İstatistikler bize göstermektedir ki Sakarya Üniversitesi mezunları iş dünyasında tercih edilen elemanlar olarak bir adım öne çıkmaktadırlar. Sakarya Üniversitesi Türkiye’de ilk olarak nitelikli ara eleman yetiştirmeye yönelik geliştirdiği bu projeyle meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerine daha okurken iş yaşamına atılma fırsatı sunuyor.”

        Proje Koordinatörü Sakarya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise '3+1 Projesi'nin Türkiye’ye örnek bir model olduğunu kaydetti. Üniversite-sanayi işbirliğinin çok güzel bir örneği olan projeye Sakarya’nın sahip çıktığını vurgulayan Sarıbıyık, “Bugün burada Büyükşehir Belediye Başkanımızın yakın ilgisine ve desteğine teşekkür ediyorum. Bu proje mesleki eğitime büyük katkı sağlayacak, Türkiye’de model olacaktır.” diye belirtti.

        Proje kapsamında eğitim öğretim dönemi içinde yapılacak mesleki uygulama eğitimi, 16 hafta ve tam zamanlı yapılacak. İşletmelerde mesleki eğitime devam eden öğrencilerin sigortalarını SAÜ ödeyecek.
Kaynak: cha