TBMM Sağlık Çalışanlarına Şiddet Araştırma Komisyonu ilk ziyaretini görevi başında bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ailesine yapacak. Haziran ayında kurulan Komisyon’un Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gaziantep’te adı bir hastaneye verilen Arslan’ın doktor eşi Sibel Hanım ile görüşerek, acısını paylaşıp, yanında olduklarını göstermek istediklerini söyledi. Ünüvar, diğer partilerdeki komisyon üyelerinin de destek verdiği ziyareti Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti. Komisyonun çalışmaları hakkında ’a açıklamalarda bulunan Ünüvar, sağlığın son derece hassas bir alan olduğunu belirtti. Sağlık personelinin ‘fedakarca’ çalıştığının altını çizen Ünüvar, bu görevi yapanların ‘acil ve ertelenmez’ bir hizmeti yerine getirdiğini ifade etti.

Bu yoğunluk içinde herkesi üzen bir takım olayların yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, son olarak Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesiyle mecliste grupların talebi ve Sağlık Bakanı’nın desteğiyle komisyonun faaliyetlerine başladığını anlattı. Sağlıkta şiddetin dün, bugün, muhtemelen yarında olabileceğine işaret eden Ünüvar, “Çünkü hayatın akışı içinde farklı gerekçelere bağlı olarak, bazen hiç kusuru olmadan – ki Ersin Arslan böyleydi– sağlık görevlileri saldırıya uğrayabiliyor. Sözlü ve fiili şiddet sadece bu ülkede yok. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki rakamlar Türkiye’den daha fazla. Elbette bu şu anlama gelmiyor: 'Türkiye de rakamlar az. O halde biz daha az duyarlı olalım.' Hayır, biz çok duyarlıyız. Doktora, ebeye, sağlık memuruna ve ambulans şoförüne yönelik bir fiske dahi bizi derinden yaralar. Çünkü onlar cefakârca çalışıyor.” dedi.

Araştırma komisyonlarının normalde tatilde çalışmadığını ancak meselenin önemi dolayısı ile bu dönemde de yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Ünüvar, sağlıkta şiddetin nedenlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceklerini vurguladı. Ünüvar, şöyle devam etti: “Bir yanda acılı hasta yakınları, diğer tarafta çok yoğun çalışan doktor ve diğer sağlık çalışanları. Kimi zaman iletişim kusurları olabiliyor. Bu şiddetin sebeplerinden biri… Diğer sebepler nelerdir? Fiziki şartlarla ilişkisi nedir? Çalışma konuşları ile alakası var mıdır? İnsanların iletişim metotlarıyla ilgisi nasıldır? Bütün bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Dünyadaki örneklerine de bakacağız. Örneğin, İngiltere’de sağlık çalışanları bizden çok daha şiddete maruz kalıyor. Ancak, son 10 yılda görsel ve sosyal materyallerle de destekleyerek, çok önemli tedbirler aldılar.”

TÜRKİYE’DE SAĞLIĞA ERİŞİM ÜÇ KAT ARTTI

Türkiye’de son 10 yılda sağlık sisteminde önemli gelişmelerin olduğunu bildiren Ünüvar, vatandaşın sağlığa erişimi ve memnuniyetinin yüzde 39’dan yüzde 76’ya çıktığını aktardı. Kurulan yeni sistemin önemli ölçüde başarıya ulaştığını kaydeden Necdet Ünüvar, sağlık personelinin bu performansına rağmen neden saldırıya uğradığını araştırıp, alınması gereken tedbirleri raporlaştırıp, ilgili makamların dikkatine sunacaklarını hatırlattı. 2002’de başladıkları sağlıkta dönüşüm programının ilk sonuçlarının bir yıl sonra alınmaya başladığına değinen Ünüvar, şunları söyledi: “Yaklaşık 10 yıldır bu program sürüyor. O zaman Türk insanın sağlığa erişim hızı yılda ortalama 2.7 idi. Bu rakam şimdi 7 civarında. Üç katı artış var. Türkiye de insanlar sağlık hizmetlerine üç kat daha fazla erişiyor. Bu kadar yoğunluğun içinde şüphesiz bir takım hadiseler olacak. Biz asıl önleyebileceğimiz hususları nasıl ortaya koyabiliriz. Komisyonumuz ilgili kişi ve kuruluşları dinleyecek, ziyaretler yapacak. Üç aylık süremiz var; fakat bir ay dana uzatabiliriz. Yılbaşında raporumuzu meclis başkanlığına sunmuş olacağız. Kanunu düzenleme veya hastanelerde daha yoğun güvenlik tedbirleri… Sağlıkta şiddetin önlenmesi için gereken tüm önlemleri gündeme getireceğiz.”

Kaynak: cha