Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 'Evde Sağlık Hizmeti' elemanları ramazan süresince ve üç günlük bayram tatilinde de yatağa bağımlı hastalar ile yaşlılara hizmet sundu. Sosyal devlet olmanın gereği olarak İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, yaşlı ve yatalak hastaları Ramazan ve bayramda unutmadı. Evde Sağlık Hizmeti Birimi'nin koordinesindeki doktor ve hemşireler il genelindeki yatalak hasta ve yaşlıları evlerinde ziyaret edip, hem gönüllerini aldı, hem de muayene ve tedavilerine yardımcı oldu. Ramazan süresince şehir merkezinde 300, il genelinde ise 800 yaşlı ve yatalak hastaya evlerinde hekim ve hemşirelerce ziyaret edildi.

Erzurum'da yaklaşık 2 yıldır evde sağlık hizmeti birimi ekiplerinin çalıştığını dile getiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, söz konusu uygulamanın hasta ve yaşlılar ile yakınları tarafından taktirle karşılandığını ifade etti. Doç. Dr. Vançelik, il merkezindeki yataklı 4 hastane ile 11 ilçe hastanesindeki sağlık görevlilerinin normal zamanlarda günde 40 evi ziyaret ettiğini kaydetti. Sağlık görevlilerinin ziyaretlerinde yatalak hasta ve yaşlıların sağlık kontrollerini gerçekleştirdiğini ve duruma göre ambulansla hastanelere sevkinin yapıldığına değinen Doç. Dr. Vançelik," Ramazan ve bayramda ağır yatalak hastalar ile yaşlı vatandaşlarımız evlerinde ziyaret edilip, sağlık kontrolleri gerçekleştirildi. Bu vatandaşlarımız ayda en az iki kere sağlık ekiplerimizce evlerinde kontrol ediliyor. Gerek görüldüğünde ambulans ile hastaneye taşınmakta ve hastane ortamında muayeneleri yapılmakta." diye konuştu.

Doç. Dr. Serhat Vançelik, söz konusu uygulamanın temelinde yatalak hastalar ile yaşlılıktan dolayı bedensel ve sosyal aktiviteleri azalan hastaların yaşam kalitesini yükseltmenin yattığına değindi. Son iki yıl içerisinde binden fazla yatalak hastanın 12 bin defa evlerinde ziyaret edildiğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Vançelik," Yatalak ağır hastalarımız ise kimsesiz yaşlılarımızın adresleri bizde kayıtlı. Hekim ve hemşire arkadaşlarımız belirli aralıklar ile bu adreslere gitmekteler. Bu vatandaşlarımızın hastalıklarının durumuna göre enjeksiyon ve pansuman yapılıp, ağız ve diş sağlığı taraması ile diğer sağlık hizmetleri sunuluyor. Hasta ve yaşlı vatandaşlarımızın devletimize, milletimize ve bizlere duaları ise hizmet aşkımızı artırıyor." diye konuştu.
Kaynak: cha