Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen, dünyaca ünlü üniversitelerden katılımcıların da yer aldığı 'yaz okulu' programı bugün sona eriyor. “Kültürlerarası Öğrenme Olarak Bilim Tarihi” başlıklı yaz okulu, 29 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Gülhane’de gerçekleşiyor. Yaz okuluna Türkiye ile birlikte ABD, İran, Hollanda, Almanya ve Avusturya'dan Müslüman ve gayrimüslim toplam 25 öğrenci katıldı.

Program hakkında Cihan Haber Ajansı'na bilgi veren vakfın Eğitim Direktörü Dr. Detlev Quintern, katılımcı öğrencilerin çoğunun bilim tarihi alanında bir arka planı bulunduğunu kaydetti. Yaz okulunun son derece verimli geçtiğini belirten Quintern, öğrenciler için 5 gün Supertotobet gibi kısa bir sürede son derece çok nitelikli bir program gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Öğrencilerin interaktif olarak yer aldığı program, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumdan oluşuyor. İlk oturumda alanında uzman profesörler tarafından farklı konular üzerinde konferanslar verildi. “İslam medeniyetinde astronomi tarihi”, “Rönesans’ın efsanesi ile çelişme” gibi başlıklar bunlarda bazıları.

Öğlen sonrası oturumlarda ise daha çok atölye çalışması ve kültürel geziler yapıldı. Öğrenciler ders dışında Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Mimar Sinan tarafından yapılan Caferağa Medresesi gibi tarihi mekânları ziyaret etti, ayrıca ebru sanatı gibi konularda bilgi edindi.

Bilimin geniş bir çerçevede ele alındığı konferanslarda tıp bilimi de unutulmadı. Bu çerçevede “İbn-i Sina’nın şifalı bitki bahçesi” adlı projeye yer verildi. Her günün sonunda ise İstanbul’un çeşitli mekânlarında öğrencilerle birlikte iftar yapıldı.
Kaynak: cha