Fındık sezonunda Karadeniz Bölgesi’nde ishal vakalarında artış yaşanıyor. Hastalığın sebebini araştıran bir grup doktor, ağızda kırılan fındığın bakteri oluşumuna ve ishale neden olduğunu tespit etti.

Ordu’da yazın bitmesine sayılı günler kala hastaneler ishal vakalarıyla dolup taşıyor. Hastalığı tetikleyen birçok neden var. Uzmanlara göre, dalından koparılarak yenilen fındığın ishali tetikleyen baş faktör olduğunu belirtiyor. Dişle kırılan her bir fındığın, insanı hem dişlerinden ettiği, hem de daha fazla mikroba ve ishal şikayetlerine neden olduğunu ifade ediyor.

Hastaneye günde 20'ye yakın ishal şikayeti ile gelen hastalar olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Ünal, fındığı ağızda kırma alışkanlığının terk edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Ünal, ağızda kırılan fındığın bakteri çoğalmasına ve bağırsak hastalıkları gibi birçok soruna sebebiyet verdiğini kaydetti.

Her hastanede günde 10 -15 ishal vakasının yaşandığı Ordu’da, hastaneye tedaviye gelen vatandaşlar “Hem karın ağrısı hem de ishale yakalandık. Biz buna yaş fındık neden oluyor sanıyorduk. Ağızda fındık kırmanın zararlı olduğunu hastanede öğrendik." diyor.
Kaynak: cha