Yeni eğitim-öğretim dönemi veliler için sıkıntılı başlıyor. Okula yeni başlayan veya okul değiştiren öğrencinin okul kıyafeti ile birlikte kırtasiye masrafları 650 TL'ye kadar çıkıyor.

Birden fazla öğrencisi bulunan veliler, çıkacak masraflar karşısında kara kara düşünürken, kitapların ücretsiz dağıtılması ile bir nebze olsun aileleri rahatlıyor. Bu yıl yaklaşık 2,3 milyon öğrenci okul ile tanışacak ve toplamda 18 milyona yakın öğrenci 17 Eylül de ders başı yapacak. 2012–2013 eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala öğrenci önlükleri ve kırtasiye malzemeleri satan mağazalarda yoğunluk başladı. Son yıllarda siyah ve mavi öğrenci önlüğü yerine kolejli üniforması olarak adlandırılan etek, tişört ve ceketten oluşan setleri kullanan okul sayısının artması okul kıyafetleri sektörünü canlandırırken velileri ise zora sokuyor. Sezon hazırlığını ucuza kapatmak isteyen veliler en az 250 TL'yi gözden çıkartması gerekiyor. Şayet çocuklarda marka tutkusu var ise o zaman masraflar katlanıyor. Lisanslı ürünlerden oluşan çanta, ayakkabı, beslenme çantası, kalemlik ve kıyafet gibi ihtiyaçlar için veliler ortalama 650 liraya kadar harcamayı gözden çıkarmak şart.

Okula yeni başlayacak öğrenciler anne ve babalarıyla birlikte kırtasiye ve giyim mağazalarının yollarını tuttu. Önlük ve diğer okul ihtiyaçlarını karşılamak için okul alışverişi yapan veliler, fiyatlardan şikâyetçi. Malzemeleri en ucuza mal etmek için mağaza mağaza dolaştıklarını kaydeden Mustafa ve Esma Öztürk çifti bu sene okula başlayacak olan kızları için 300 lirayı gözden çıkarmış. Kendi çocukluk dönemlerinde 5-10 liralık bir önlükle okula gittiklerini ve ailelerine yük olmadıklarını söyleyen Öztürk çifti, "Ama bugün sanki devlet okulları özel okullarla yarışır durumda. Keşke bu yarış kıyafetlerde değil de eğitim alanında olsa daha iyi olurdu. Biz üniforma yerine önlüklerin kullanılmasını isterken yakında serbest kıyafet uygulamasının başlanabileceği söyleniyor. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının ezik düşmesi gibi bir sorun olacağı kimsenin aklına gelmiyor mu. İnşallah bu uygulama olmaz." diye konuştu.

NT Kitap Kırtasiye Samsun Şube Yöneticisi Osman Kalkan, birinci sınıfa gidecek olan bir öğrencinin masrafının 250 liradan başlayıp 650 liraya kadar çıktığını söylüyor. Kırtasiye harcamalarını firma olarak 8 taksite bölerek vatandaşa destek verdiklerini söyledi. Çocuklar için sağlıklı onayı bulunmayan hiçbir ürünü mağazalarında satmadıklarını belirten Kalkan, bu sene 4+4+4 sistemine geçilmesi nedeniyle birinci sınıf öğrencilerin daha fazla faaliyet ve etkinlik yapacaklarını dolayısı ile listede yer alan malzemelerin sayısında artış olduğunu belirtti.

Koçlar Konfeksiyon Mağazası ortaklarından Hasan Koç da önlük kullanan okulun neredeyse kalmadığını ifade ederek, artık öğrencilerin 4 ya da 5 parçadan oluşan üniforma setini kullandıklarını kaydetti. Koç, üniforma fiyatlarının 75 ile 115 lira arasında değiştiğini ifade ederken, ekonomik gücü set almaya yetmeyen ailelerin 30-40 liraya alt ve üst olarak iki parça aldıklarını sözlerine ekledi.


Kaynak: cha