Okul çağı döneminin, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminin sürdüğü bir dönem olduğu, bu dönemde ailelerin çocukların beslenme alışkanlıkları üzerinde büyük etkisi olduğu belirtildi.

        Samsun Medical Park Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, ileriye yönelik beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı bu süreçte, çocukların beslenme alışkanlığı üzerinde, ailelerin gerekli beslenme bilgilerini öğrenmesi gerektiğini belirtti.

        Göktaş, “Gelişim çağındaki çocukların obez olmasında, anne ve babanın beslenme tarzı, öğün sayısı, günlük aktivite şekli etkili olurken, okul çağı ve ergen dönemde bireyin gününün büyük bir kısmını geçirdiği eğitim merkezindeki kantin ve yemekhanelerde sunulan besinlerin içerikleri de etkili olmaktadır. Okul kantinlerinde satılan hamburger, tost, patates kızartması, şekerleme, çikolata, cips, kola, meyve suyu gibi enerji içeriği yüksek fakat besin değeri az olan gıdalar, okula başlayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Fast food yiyen çocuklar lezzetli olması ve büyük porsiyonları tercih etmeleri nedeniyle daha fazla enerji alarak yağ dokularının artmasına neden olurlar. Sağlıksız beslenen çocuklarda şişmanlık, kansızlık, vitamin yetersizlikleri ve diş çürükleri sıkça görülen sorunlardır. Okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmesi için ailesi ve öğretmenleri tarafından doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması önemlidir.” şeklinde konuştu.

    ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BESLENMESİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

    Diyetisyen Göktaş, kahvaltı öğününün çocuklar için çok önemli olduğunu, çocukların her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Göktaş, “Çocuk, kantinde satılan sağlıksız gıdalar yerine beslenme çantasından taze veya kuru meyve, ceviz, badem veya fındık, süt, evde hazırlanmış atıştırmalık sandviç eksik edilmemelidir. Çocuğun tek tip beslenmemesi için çeşitlilik önemlidir. Gün içerisinde dört besin grubundan çeşitli besinleri başta süt, yoğurt, et, peynir, sebze, meyve, tahıl türü besin maddelerinden yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.” diye konuştu.

        Göktaş, okulun da öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve fiziksel aktivite davranışlarını benimsemelerine ve bunları sürdürmelerine yardım etmesi gerektiğini ifade etti. Göktaş, "Çocuğunuzun ev dışında ne yediğini takip etmeye çalışın, okul kantininde ayran, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı gıdaların satılmasını talep edin.” dedi.


Kaynak: cha