Muş Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, köy köy dolaşarak ilköğretimden sonra liseye gönderilmeyen kız çocuklarını okula kazandırıyor.

        Nüfusun yüzde 65’inin kırsalda yaşadığı Muş’ta, özellikle kız çocukları yatılı bölge okullarında ilköğretimi tamamladıktan sonra aileleri tarafından ortaöğretime gönderilmiyor. Bunun üzerine harekete geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay olarak Muş’ta bu yıl ilk defa taşımalı sistemi başlatıyor.

        Taşımalı sistem ile ilköğretimden sonra liseye gönderilmeyen kız çocukları okula kazandırılmış olacak. Bu kapsamda çalışma yürüten Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, iki bayan öğretmenle birlikte köyleri dolaşıp kız çocuklarını okula kazandırma çalışması yapıyor. Aslen Bingöl Solhanlı olan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yanılmaz, Kürtçe bildiği için Türkçe bilmeyen kadınlarla Kürtçe iletişim kurarak çocukları okula kazandırıyor.

Hasköy’e bağlı Koç, Karakütük ve Koğuktaş köylerinde ailelerle görüşerek okula gönderilmeyen kız çocuklarını tespit eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, velilere 4+4+4 eğitim sistemi ve taşımalı eğitim sistemi ile ilgili bilgi verdiklerini söyledi. Köylerde, tarlalarda çalışan, koyun sağan ve çobanlık yapan veliler ve kız çocukları ile görüştüklerini kaydeden Yanılmaz, yapılan görüşmeler neticesinde çok olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ifade etti. Yanılmaz şöyle konuştu:

        “Oluşturduğumuz ekiple zaman zaman köylerimizi dolaşıyoruz. Yaptığımız tespitler neticesinde, özellikle ortaöğretime çok sayıda kız öğrencimizin gitmediğini tespit ediyoruz.
Bu öğrencilerimizi, eğitim ve öğretime kazandırmak amacıyla ekiple köy köy dolaşıyorum. Bu yıl özellikle Muş’ta ilk kez uygulanan taşımalı eğitim kapsamını davetlilerimize, öğrencilerimize anlatıyoruz. Eğitim öğretimin başlaması ile birlikte servislerimiz sabah erken saatlerinde öğrencilerimizi evlerinden alacak, öğle yemekleri okullarımız tarafından karşılanacak, akşam saatlerinde ise tekrar getirip evlerine bırakılacaklar.”

        Velilerle yapılan görüşme neticesinde çok olumlu karşılandıklarını belirten Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Yanılmaz, “Veliler, çocuklarını okutacakları için çok sevindiklerini söylüyorlar. Bu konuda gerçekten mutlu oluyoruz. Gerekirse her gün köy köy dolaşarak anlatmaya çalışacağız. İnşallah yaptığımız bu güzel çalışmada güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Çünkü sürekli anlatmamız gerekiyor.” dedi.

         Zehra Şengül, 8 kız kardeş olduklarını, maddi imkansızlık nedeni ile okuyamadığını vurgulayarak, kendisinden küçük iki kız kardeşinin okumasını istediğini söyledi. Şengül, “Maddi durumumuz iyi olmadığı için köyde ancak 5’inci sınıfa kadar okuyabildik. 5’inci sınıftan sonra babamız vefat ettiği için okumayı bıraktık. Okulu bıraktıktan sonra hayvanlara bakmak zorunda kaldık. Evde erkek olmadığı için şu anda 2 kız kardeşimle birlikte kendi hayvanlarımıza çobanlık yapıyoruz.” diye konuştu.

        Okumak istediğini, ancak hayvanlara baktığını söyleyen Zeynep Şengül ise
"Şu anda ilçe milli eğitim müdürü ile öğretmenler buraya geldi ve çobanlık yapan kız kardeşlerim ve beni okula kazandırmak istiyor. Devletin verdiği bunca olanak sonucu kız kardeşlerimi okula göndermek istiyorum. Ben de Açık Öğretimden lise diploması alacağım inşallah. Ben daha önce çok okumak istiyordum ancak okuyamadık. Ama özellikle kız çocuklarının okumasını tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

        İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, çocukların bilgilerini alarak, okula kaydedip servis ile eğitimlerine devam edeceklerini belirtti.


Kaynak: cha