Üniversiteye yerleştirme sonuçlarına göre Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 7 bin 500 kontenjanının 7 bin 200'ü tercih edildi. Yüzde 95’lik doluluk oranın yanında bazı fakülte ve bölümlerin ise kontenjanlarına talep olmadı. Su Ürünleri Fakültesi, Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Fen Fakültesi, fizik, kimya, biyoloji, ikinci öğretim matematik ve istatistik bölümleri yeterince ilgi görmedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, YÖK’ten talep ettikleri kontenjan sayısının neredeyse tamamını doldurduklarını belirterek, "YÖK’ten 7 Bin 500 kişilik bir kontenjan talep etmiştik. Özel yetenek sınavlarında alınacak öğrencilerimizde dâhil ederek 7 bin 200 öğrencimiz üniversitemizi tercih etmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde normal öğretim ve ikinci öğretim bölümlerimiz yüzde yüz doluluk oranındadır." dedi.

Tıp Fakültesi için 30 kontenjan talep ettiklerini ancak YÖK’ün kontenjan sayısını 47’ye çıkardığını kaydeden Erdil; "Yabancı uyruklu 4 yeni öğrenci ile Tıp Fakültemize bu yıl 51 öğrenci katılacak. Geçen yılla birlikte yüz gibi bir rakama ulaşmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Teknoloji Fakültesinin tanıtımdan kaynaklı tercih azlığına dikkat çeken Yusuf Ziya Erdil; “Teknoloji Fakültemiz geçen yıl Ağaç işleri ve Endüstri bölümüne öğrenci almaya başladı. Bu bölümümüz taban puanı geçemeyen öğrencilerden biraz sıkıntı yaşamakta, ancak ek yerleştirme tercihlerinde bu bölümümüzün de maksimuma ulaşacağını bekliyoruz. Özellikle mobilya sektörünün ülkemizde büyüdüğü bir durumda mobilya sektörüne üst düzey eleman yetiştiren bir bölüm olduğu için iş bulma ve istihdam sorunu olmayacaktır.” diye konuştu.

Türkiye de birçok üniversitede sıkıntı yaşanan bölümlerden biri olan Su Ürünleri Fakültesine de değinen Prof. Dr. Erdil, "Türkiye genelinde sıkıntı yaşanan bölümlerden biri olan Su Ürünleri Fakültesi tercihlerinde yine bir azlık görülmekte. Fen Fakültesi’nin bazı bölümlerinde özellikle fizik, kimya biyoloji de bir azalma söz konusu ancak bunlar bölümlerimizin kapanacağı anlamına gelmiyor. Ulusal ve uluslararası öğrenci hareketliliği programlarında üniversitemiz çok iyi durumda. Uluslar arası öğrenci hareketliliğinde sadece bu yılki bütçemiz yaklaşık 450 bin euro. 100’den fazla Avrupa üniversitesiyle yine yaklaşık 50 tane dünya üniversitesiyle anlaşmamız var. Ulusal değişim programlarımızda ise Farabi değişik programında Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi yine oldukça aktif. Yaklaşık 200’e yakın öğrenci üniversitemize gelecek ve yine 200 yakın öğrencimizde başka üniversitelere gidecek. Yaklaşık 180 öğretim kurumunun olduğu yerde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ilk onda bu da çok büyük bir başarı. Geçen yıl itibarıyla lisans ve önlisans öğrencileri için başlattığımız yabancı uyruklu öğrenci kabul etmeyi, bu yıl lisansüstüne de açtık ve sadece Lisans ve Önlisans’a 250 öğrencimiz yerleşmeye hak kazandı. Bu öğrencilerimiz dünyanın yaklaşık 25 farklı ülkesinden üniversitemize gelip Muğla’ya yerleşip eğitim öğretim görecekler." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha