Ergenekon davasında tanık olarak ifadesine başvurulan eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür, öldürülen MİT mensubu Hiram Abbas'ı hedef gösterenlerin Aydınlık grubunu olduğunu söyledi. Hiram Abbas'ın ölümünden dolayı da Aydınlık Grubu'nu suçladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan Mehmet Eymür, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in ardından dava sanıklarının sorularını cevapladı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Eymür'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'e verdiği bilgi notunu okuyarak sorular yöneltti. Savcı Pekgüzel bu notta yer alan Sedat Peker'in Veli Küçük'e bir araba hediye ettiği ve bu arabanın Küçük'ün kızı tarafından kullanıldığı bilgisini nereden aldığını sordu. Eymür ise böyle bir bilgisi olmadığını söyledi.

Aynı bilgi notunda JİTEM'in Veli Küçük tarafından kurulduğunun anlatıldığını, davanın sanıklarından Arif Doğan'ın da JİTEM'i kendisinin kurduğunu söylediğini hatırlatan savcı Pekgüzel, Eymür'e bu konudaki bilgilerinin neye dayandığını sordu. Eymür de, "Kendisi anlatırdı. Yakın bir dostluğumuz vardı. Mardin'de görev yaptığımız sırada yakınlaşmıştık. Böyle küçük yerlerde herkesle ahbaplık kurulmuyor." dedi.

Veli Küçük'ün Doğu Perinçek ile yakınlığını garipsediğini ve bunu kendisine de söylediğini belirten Eymür, bilgi notunda Küçük'ün Irak'taki dinci gruplarla bağlantısı olan Yusuf Ziya Arpacık ile ilişkisinden bahsettiğinin hatırlatılması üzerine de "Veli Küçük bana Kerkük üzerinde çalışmalar yaptığını, Dışişleri ve MİT'ten bu Pashacasino nedenle ikaz aldığını söyledi. Başımıza çuval geçirme olayları bu tip faaliyetlerden kaynaklanıyor belki." diye konuştu.

Davanın sanıklarından Semih Tufan Gülaltay'ın Eymür ile ilgili söyledikleri beyanları okunduktan sonra Eymür, "Ben kendisiyle görüştüğümü hiç hatırlamıyorum. Onunla görüşerek 4-5 saat harcayacak vaktim yoktu. Abuk, sabuk bir adam. PKK konusunda kendisinden yardım istediğimizi söylemiş. Öyle bir kapasitesi olsa isterdik. Tahsilat işlerine bakan bir adam. Ben bunların doğru olmadığını düşünüyorum. Kendini önemli bir şahıs gibi göstermek istiyor.” diye cevap verdi.

Savcı Pekgüzel'in bazı sorularını "Hatırlamıyorum," diyerek cevaplamayan Eymür, "Benim kompütür doldu artık. Hafızam eskisi gibi değil." ifadesini kullandı.

Kamuoyunda Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ı operasyonlarda kullanıp kullanmadığı sorulan Eymür, "Kullandık. Kişi olarak sadece ben değil. Bir takım hiyerarşik yapılar içinde kullanıldı. Biz bu işlemleri yaparken aranan veya sabıkası olan bir kişi değildi." diye konuştu.

Doğu Perinçek'in Ziverbey Köşkü'nde işkence edilenlere "Burası kontrterör. Anayasa, babayasa yoktur." deyip demediğinin sorulması üzerine Eymür, "Bu sözü rahmetli Memduh Ünlütürk söylerdi. Siz gerilla olduğunuzu iddia ediyorsunuz biz de kontrgerillayız anlamında söylüyordu. Bunda acayip bir şey yok. Memduh Paşa insancıl, iyi bir paşaydı. Memleketini seven biriydi, zaten fazla yaşamadı." diye konuştu. Perinçek'in 34 gün boyunca Ziverbey Köşkü'nde kaldığını ve bu sözü her gün duyduğunu belirtmesi üzerine Eymür, "135 sayfalık ifadeyi bu yüzden mi verdiniz?" diye sordu. Kendi ifadesinin tertemiz olduğunu iddia eden Perinçek ile Eymür arasında bu konuda yaşanan kısa tartışma başkan Özese'nin müdahalesiyle sona erdi.

Perinçek'in, MİT tarafından kendisine görev verilmediği halde İşçi Partisi'ni neden izlediğini sorması üzerine Eymür, “78'de bizi sayfa sayfa deşifre ettiniz. Bu hainliği neden yaptınız?. Biz bir arkadışımızı şehit verdik. Hiram Abbas'ın arabası ile kendisinin resmini bastınız. Adresini verdiniz. Siz deşifre ettiniz." dedi. Doğu Perinçek'in savcılık ifadesinde kendisiyle ilgili bazı bilgileri yanlış verdiğini bildirmesi üzerine Eymür, bunların sehven yazıldığını kaydetti.
Kaynak: cha