Emekli MİT yöneticisi Mehmet Eymür, Ergenekon davası kapsamında ifade verdi. Ergenekon terör örgütü hakkında çok fazla bilgisi olmadığını belirten Eymür, görev yaptığı dönemde Doğu Perinçek gibi isimlerin kendilerini sürekli ifşa etmeye, PKK'nın hedefi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 215. duruşmasına Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile Hurşit Tolon, Doğu Perinçek, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı.Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Iğsız ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanığın gelmediği duruşmada, tutuksuz sanıklardan ise Yalçın Küçük, Nusret Senem, Gerit İlsever ve İbrahim Benli salonda yer aldı.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanık olarak çağırdıkları eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Pasgol Eymür'ün hazır olduğunu açıkladı. Duruşma salonunda tanık kürsüsüne alınan Eymür ile sanıklar arasına, güvenlik tedbiri nedeniyle 4 jandarma erinin yerleştirilmiş olması dikkat çekti.

Dava kapsamında ifadesine başvurulan Mehmet Eymür, babasının da MİT mensubu olarak çalışması nedeniyle çocukluk yıllarında dahi MİT lojmanlarında büyüdüğünü söyledi. 1966 yılında kendisinin de MİT'te meslek hayatına başladığını anlatan Eymür, mesleğimin son yıllarında terörle mücadele konusunda görev aldığını vurguladı.

Mahkeme Başkan Özese, dava sanıklarından bazılarının ismini saydıktan sonra "Bu kişiler ve diğer sanıklar, iddia olunan Ergenekon terör örgütü yöneticisi veya üyesi olmakla suçlanıyorlar. Bildiklerinizi anlatır mısınız?" dedi.

Mesleğindeki uzun yılları nedeniyle birçok konuda bilgi sahibi olduğunu ve bu bilgilerini de kendisine ait internet sitesinde paylaştığını belirten Eymür, "O kadar çok şey biliyorum ki ve o kadar çok olayın içinde yer aldım ki bildiklerimi anlatmamdan ziyade spesifik olarak soracağınız sorulara cevap vermem daha doğru olur." dedi.

Başkan Özese'nin, "Ergenekon konusunda bildiklerinizi anlatın." ikazı üzerine, Ergenekon konusunda çok bilgisi olmadığını belirten Eymür, "Bu yapılanmaya ilişkin soruşturma ben Amerika'dayken başladı. Bilgilerim genelde kulaktan dolma, duyuma dayalı bilgilerdir." ifadesini kullandı. Dava sanıklarından Doğu Perinçek ve birçok sanık ile uzun zamandır sorunları olduğunu belirten Eymür, "Bizi sürekli ifşa ettiler. Terör örgütünün hedefi haline getirdiler. Hala da devam ediyorlar." dedi.

Sanıklar arasında tanıdıkları olup olmadığı sorulan Eymür, "Veli Paşa'yı tanıyorum. Mardin'de birlikte çalıştık. Ben bölge müdürüydüm. O da Mardin tabur komutanıydı. Güler Kömürcü Amerika'da komşumdu. Tuncay Özkan'ı da tanırım. Şimdilik tanıdığımı söyleyebileceklerim bu kadar." şeklinde konuştu.

Kaynak: cha