Marmara Üniversitesi, 12 Eylül davasının 2 numaralı sanığı emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ile ilgili raporunu mahkemeye gönderdi. Üniversite, raporunda, Şahinkaya’nın mahkemeye getirilmesinde, sağlığı yönünden hayati tehlikenin oluşup oluşmayacağının öngörülemeyeceği kanaatine varıldığı kaydetti.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen raporda, Şahinkaya ile ilgili olarak, mevcut tıbbi evrak ve fizik muayene bulguları, tahlil ve tetkikler doğrultusunda tanıların ‘kronik lenfositik lösemi’, ‘parkinson hastalığı’, ‘hafif astım’ ve ‘hipertansiyon’ olarak saptandığı, ‘anamnezinde böbrek kisti ve pnömoni öyküsü de bulunduğu’ belirtildi.

Hastanın bilincinin açık, muhakemesinin yerinde olduğu ifade edilen raporda, “Parkinson hastalığı ilaç altında stabil olup, konuşma sırasında tutukluluk yaşayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Solunum fonksiyonu testinde saptanan hafif astımın stresli ortamlarda tetikleneceği, bunların yanı sıra kardiyak açıdan yapılan muayyene ve tetkikler sonucunda şuan için stabil durumda bulunan hastanın stresör faktörlerle birlikte oluşacak risklerin önceden belirlenemeyeceği düşünülmelidir. Sonuç olarak, 2 Ağustos 2012 tarihli sağlık kurulumuz toplantısında hastanın mevcut kronik hastalıkları ve onların yaratabileceği riskler nedeniyle, yaşı da göz önüne alınarak, doktor ve sağlık ekipmanıyla gelerek/getirilerek ifade vermesi durumunda, sağlığı yönünden hayati tehlikenin oluşup oluşamayacağının öngörülemeyeceği kanaatine oybirliğiyle varılmıştır.'' ifadelerine yer verildi.
Kaynak: cha