Dondurma yazın vazgeçilmez lezzetlerinden. Hele ustasının elinden çıkan bir dondurmanın tadına doyum olmuyor. Bu bir de dünyaca ünlü Maraş dondurması olursa. Lezzeti kadar bıçakla kesilmesiyle de ünlü Maraş dondurması, gelişen teknolojik imkanlara rağmen hala el yordamıyla ve bilek kuvvetiyle üretiliyor.

Bu lezzeti Kayseri'de yaşatmaya çalışan Kahramanmaraşlı ‘Pala Dayı’ lakaplı Mehmet Dişçeken, gerçek Maraş dondurması üretiminin sabır ve bilek kuvveti istediğini söyledi. Dondurmanın kıvamının yakalanabilmesi için fıçı içindeki dondurmanın en 150 -200 kez ters yüz edilmesi gerektiğini anlatan Mehmet Dişçeken, 30 kilogramlık bir dondurma için en az 2 saatlik bir zaman harcanması gerekiyor. Sarf edilen güç miktarı ise 5 ton yük taşımaya bedel. Yaşım 50 ama bu konu da Pasgol gençlerle yarışabilecek kadar güçlüyüm." dedi.

Mesleğe 26 yaşında Kahramanmaraş Göksun’da ‘Hancı Pala’ lakaplı Mehmet Demir'in yanında çırak olarak başladığını anlatan Mehmet Dişçeken, dondurmacılığı kendisine öğreten Mehmet Demir'e dua ettiğini belirterek şöyle konuştu, " Ustamın, ilk kalfası benim. 1989 yılında ustam Mehmet Demir, benim dondurma işini öğrendiğime kanaat getirince bana, “İstanbul Gülhane Parkı’na gidelim, seninle beraber dondurma satalım” demişti. Bir sezon ustam ile birlikte çalıştım. Ustamın onayı ile bir yıl sonra İstanbul Büyükçekmece’de ayrı olarak dondurma üretimi ve satışını yaptım. Mehmet Demir ustamdan Allah razı olsun, kendisine sağlık ve uzun ömürler diliyorum.”

1999 yılında İstanbul’dan Kayseri’ye geldiğini kaydeden Mehmet Dişçeken, “Kayseri’ye geldiğim ilk dönemlerde bir pastane de birkaç yıl dondurmacılık yaptım. Son 2 yıldan beri ise Talas’ta Mirzaoğlu Lokanta ve Yemek Hizmetleri firmasında dondurma ustası olarak çalışıyorum. Ben 24 yıllık dondurmacılık mesleğimde, Kahramanmaraş’ta çıraklığımı, İstanbul’da kalfalık dönemimi tamamladım. Kayseri’ye geldikten sonra ise artık ustalık dönemimi yaşıyorum.” diye konuştu.

Kaynak: cha