İzmir'de "burger" hastalığına yakalanan ve tedavi edilmemesi halinde ayakları kesilecek olan iki kardeşe yardım için çevre esnafı iftar düzenledi. Halk dilinde '"budama" diye bilinen "tromboanjitis obliterans" haztası Orhan Kara (34) ve Hasan Kara (38) kardeşler, Betasus mahalle esnafına minnettar olduklarını ve tedavi için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Bayraklı ilçesi Çay Mahallesi'nde oturan Kara kardeşler için komşuları ve esnaf arkadaşları iftar programı düzenledi. Vakıf Düğün Salonu'ndaki iftara çok sayıda vatandaş katıldı. Hasta kardeşlere kök hücre nakli yapılması gerektiğini söyleyen Yaşabey Daşdemir, "Mahalle esnafı olarak kardeşlerimize bir nebze yardımımız dokunsun diye program düzenledik. Bu mübarek ayda böyle dayanışmalara ihtiyacımız var. Belki bizim gücümüz de tedaviye yetmeyecek fakat sesimizi birilerinin duymasını istiyoruz. Dayanışma gecesine bütün mahalleli elinden geldiği kadar yardımda bulundu." dedi. Kahvehane işleten Kenan Doğualp ise, "Amacımız, Kara kardeşlerin sesini duyurmak. Bu kardeşlerimiz gerçekten zor durumda, bacakları kesilecek. Yetkililere sesimizi duyurursak ne mutlu bize. İnşallah katkıda bulunmuşuzdur." şeklinde konuştu. Memur olan Hakan Algan da, "Arkadaşlarımızı eskiden beri tanıyoruz. Bu organizasyonu duyunca biz de bir şeyler yapmak istedik. Çay Mahallesi halkı olarak bu hayırlı günde elimizden geleni yaptık." dedi. Elektrikçi Kemalettin Özoğul, aynı sokakta birlikte yaşadığı Kara kardeşler için büyüklerin de olaya müdahil olması gerektiğini belirterek, "Böyle bir hastalığa yakalandılar. Biz de elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür eden ablaları Arzu Kara ise, "Sesimizi birileri duysun." dedi.

Hastalığın 10 yıl önce başladığını söyleyen üç çocuk babası Orhan Kara, ''Burger teşhisi koyuldu. Ameliyat oldum ancak ağrılarım devam etti. Üç yıldır çalışamaz duruma geldim ve yatalak gibi oldum, yürüyemiyorum. Sürekli ağrı kesici ve anesteziyle duruyorum.'' şeklinde konuştu. Sol ayağının iki parmağının kesildiğini, ardından ayağındaki enfeksiyon sebebiyle diğer parmaklarını da kaybettiğini anlatan Kara, ''Bilekten kesmeye karar verdi doktorlar, benim kararımı bekliyorlar. Kök hücre nakliyle tedavisi mümkün olabilir diyorlar. Esnaf arkadaşlardan Allah razı olsun. Herkes işini gücünü bıraktı, bizim için koşuyor." dedi. Kardeşi gibi henüz yatalak olmadığını dile getiren Hasan Kara ise, ''Ayak parmaklarımın beşi de kendiliğinden düştü. Diğerinde de yeni başladı, bir parmağımın tepesi gitti. Yedi ay boyunca 4 metre bile yürüyemedim ağrılardan. Kardeşimin doktoruna gittiğimde hemen yatırdı ve ilaç tedavisine başladı. Bu geceyi düzenleyen bütün arkadaşlardan Allah razı olsun." diye konuştu.

Programda esnaftan toplanan eşyalar, açık arttırma usulüyle iftara katılanlara satıldı.

BURGER HASTALIĞI

Orta ve küçük boy atardamarların iltihaplanmalarıyla birlikte tıkanmalarını yansıtan bir hastalıktır. Sebebi bilinmemektedir ancak sigaranın en önemli etkenlerden biri olduğu kesindir. Hastalık genellikle sigara içen 20-40 yaşları arasındaki erkeklerde görülmektedir. Kadınlar ve zenciler ise çok ender olarak yakalanmaktadır. Büyük bir sıklıkla bacaklardaki orta ve küçük boy damarlarda görülmektedir. Yaklaşık yüzde 30 vakada kollardaki damarların da etkilenmiş olduğu görülür. Buna karşılık kollardaki damarların tek başına etkilendiği vaka görülmemiştir. Hastalığın klinik belirtileri tamamen damar daralması ya da tıkanması sonucu gelişen kan dolaşımı yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır. Etkilenmiş olan bacakta bir süre sonra ağrı ve topallama gelişmesi, bacak nabızlarından bazılarının alınmaması, derinin kuru, ince ve kılları dökülmüş olması, tırnakların gevrek ve mat olması, daha ağır vakalarda bölgesel his kusurlarıyla birlikte kangren gelişmesi damar tıkanıklığını yansıtan özgün belirtilerdir.
Kaynak: cha