İnsanoğlunun yüzyıllarca kullandıktan sonra Lidyalıların parayı bulmasıyla zamanla sona eren mal takası ile alış veriş, Bitlis'in Ahlat ilçesi Seyrantepe köyünde halen güncelliğini koruyor. Yörede, ciklet almak isteyen çocuk yumurta, tıraş olmak isteyen buğday ya da tavuk takasında bulunuyor.

        Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Seyrantepe köylüleri, her zaman nakit para bulamadıklarını, asırlardır gündelik ihtiyaçlarını takas yaprak sağladıklarını belirtiyor. Bu köyde takasla alış verişin yaygın olduğunu basından takip eden çevre illerdeki ticari zekâlar ise kamyonetlerine yükledikleri malzemelerle Seyrantepe köyüne geliyor. Köy bakkalı; nakit paradan ziyade buğday, yün, süt, peynir gibi ürünleri alarak, yerine istenen tüketim mallarını verirken, çevre illerden takasla alışveriş için gelenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

        Siirt’ten kamyonetine doldurduğu üzümleri ile Ahlat'a gelen Remzi Akgün isimli vatandaş da takasla alışverişin getirisinden faydalanmak istiyor. Remzi Akgün, Siirt’in Baykan ilçesinde arkadaşları ile birlikte kamyonetlerine doldurdukları üzümlerle Seyrantepe köyüne geldiklerini belirtti. Akgün, "Yöremizde üzümün bol, Ahlat’ta ise buğdayın bol olduğunu biliyoruz. Biz asırlardır takasla alış verişi de biliyoruz. Yöremizde hangi ürün bol ise onu alarak bu ürüne ihtiyaç olan yerlere götürüyoruz. Bu gelenek, şimdi de aynı asırlar önce de aynıydı. Şimdi biz üzüm veriyoruz, karşılığında buğday alıyoruz. Çünkü şimdi bizde üzüm, bu köyde buğday bol bulunuyor. Terazi kullanmıyoruz. Buğdayı aldığımız ölçek kadar yerine üzüm dolduruyoruz.” dedi.

        Seyrantepe Köyü Muhtarı Alirıza Çağlar ise takasla alışverişin köylerinde asırlardır devam ettiğini belirterek, bu geleneğin günümüzde de sürdüğünü söyledi. Çağlar, takasla alışverişin köylerine yerleşen sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade ederek, “Köy yerinde paranın fazla piyasada olmadığını düşünürsek, takasla alışverişin makul bir pazar olduğunu söyleyebiliriz. Herkes halinden memnun. Köylüler, genellikle günlük ihtiyaçlarını paradan ziyade takas usulü ile yapıyor. Bakkaldan günlük ihtiyaçlarını tavuk, yumurta, yün, buğday ve peynir vererek takas yöntemiyle alışverişlerini yapıyor. Tabi parası olan parayla da alış veriş yapar. Ama takasla alışveriş daha yaygın. Mesela, berber tıraş etmek için buğday tavuk ister, çocuklar ciklet almak için yumurta, köyün hanımları ise yün, süt, peynir ve buğdayı bakkala vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılıyor." diye konuştu.

        Seyrantepe yaşlıları ise takasla alış verişin bu köye asırlardır yerleşen bir gelenek olduğunu, hallerinden de memnun olduklarını belirtiyor. Genelde ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladıklarına işaret eden köylüler, asırlık geleneği yaşatacaklarını anlatıyorlar.



Kaynak: cha