Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, Atatürk Üniversitesi (AÜ) öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez'e hazırlattığı, 'Kuruluşundan Osmanlı Fethine Kadar Erzurum' isimli kitap kültürel yayınlar arasında çıktı.

        Erzurum tarihine ışık tutacak yayınlara bir yenisi daha eklendi. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nca, AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yar. Doç. Dr. Savaş Eğilmez'e, 'Kuruluşundan Osmanlı Fethine Kadar Erzurum' isimli çalışmayı hazırlattı. Kitapta, İslam ve Ermeni kaynaklarından şehrin tarihi geçmişine yer veriliyor.

        Eserde, 11. yüzyıldan bu yana Türk yurdu olan Erzurum'un, Türklerin eline geçmeden önceki medeniyetlere yaptığı ev sahipliği, tarih boyunca şehrin ulaşım ve ticaretteki önemi, islamın Erzurum'a gelmesi, Saltuklu dönemi, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı döneminini içeren eserde şehirle ilgili bilinmeyen bir çok nokta aydınlatılıyor. Fotoğraf ve krokilerle desteklenen kitaptan 2 bin adet bastırıldı.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Anadolu'nun en eski şehirlerinden birisi olan Erzurum'un tarih boyunca işgallere uğradığını ve sürekli el değiştirdiğini ifade etti. Küçükler, Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'yı bağlayan yolların kavşağında bulunan Erzurum'un stratejik durumu ve coğrafi konumu nedeniyle pek çok kavmin hedefi arasında yer aldığına işaret etti.

        Erzurum tarihi hakkında yapılan çalışmaların kısıtlı olması nedeniyle söz konusu eseri, alanında uzman akademisyenlere hazırlattıklarına işaret eden Küçükler, "Şehrimizle ilgili tarihi eserlerin kısıtlı olması nedeniyle bu kitabı hazırlatmaya karar verdik. Belediye olarak, şehrimizle ilgili tarihi ve kültürel çalışmalara elimizden geldiği kadar destek vermeye devam edeceğiz. Erzurum'da büyük bir boşluğu dolduran bu eseri ülkemizdeki kütüphanelere de göndererek, şehrimizin tarihi tanıtımına katkı sağlamaya çalışacağız." diye konuştu.

        Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez ise Erzurum'un Anadolu ve Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Eğilmez, Erzurum'un tarih boyunca çok büyük öneme sahip olduğunu ancak şehirle ilgili bilimsel tarihi döküman ve belge sayısının yetersizliğine işaret ederek, "Anadolu, Kafkasya, Maveraünnehir ve Mezopotamya bölgelerinde yaşanan bir çok tarihi olayda Erzurum'u veya Erzurumluyu bulmak mümkündür. Bütün bunlara rağmen Erzurum hakkında yapılan oldukça kısıtlı. Biz bu eksikliği dikkate alarak, kuruluşundan Osmanlı fethine kadar uzanan geniş bir zaman diliminde Erzurum ve çevresinin tarihi olaylarını araştırmaya çalıştık. Ayrıca, bu çalışmada dünyada ve ülkemizde fazla yaygın olmayan tarihi coğrafya metodunu kullandık." şeklinde konuştu.


Kaynak: cha