Türkiye’nin ilk köy lisesi olan İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Kozak Aşağıbey Köyü’ndeki Kozak Lisesi öğrencisi Efe Mehmet Can Kırca, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı.

İlçede bir çok lise olmasına rağmen, köy lisesini tercih eden Efe Can, önce tereddüt yaşadığını sonra hem Lise Müdürü olan Babası Savaş Kırca ve öğretmenlerinin desteği ile bu endişeyi kısa sürede giderdiğini, kendini derslerine verdiğini ifade etti. Efe Can, planlı ve programlı ders çalışmak ve Zaman Gazetesi’nin verdiği denemeleri de çözerek başarıyı yakaladığını kaydetti. Kozak Lisesi Müdürü Savaş Kırca oğlunun başarısıyla gurur duyduğunu ifade ederek, başarının idareciliğini yaptığı Köy lisesinden çıkması ayrıca kendini mutlu ettiğini dile getirdi. Kırca Şunları Söyledi, “Okulumuz ülkemizin ilk ve tek köy lisesi olarak genel lise programında eğitim öğretim yapmaktadır. Genç öğretmen kadrosunun azimli ve özverili çalışmaları sonucunda ilçemizdeki Anadolu liselerini başarı yarışında geçerek Tıp Fakültesi ve Hukuk fakültesi gibi üniversitelere öğrencilerini kazandırdılar. Amacımız gelecek dönemde de başarıyı daha da yükseklere taşımaktır.”

Öğretmenlerinin önderliğinde Tıp Fakültesini kazanan oğlunun aynı zamanda köy lisesinin başarı grafiğini yükselttiği için büyük mutluluk duyduğu anlatan Kırca, “ Oğlundan ve kazanan diğer öğrencilerinden gurur duyuyorum. Yönetici ve öğretmen arkadaşlarıma, okul aile birliği yönetimine başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kendisinin Bergama şehir merkezinde oturmasına rağmen okul müdürü olarak oğlu Kırca’yı taşımalı olarak görev yaptığı köy lisesinde okutmayı tercih ettiğini belirten Kırca, “Çünkü okul müdürü kendi öğrencisini, kendi okulunda okutmadığı zaman öğretmen ve velilerine hiçbir konuda güven veremez, başarılı olamaz. Bir veli olarak doğru olan uygulamayı gerçekleştirdim ve başardım.” açıklamasında bulundu.

Başarılı öğrenci Kırca ise şunları söyledi,“Babam beni görev yaptığı Kozak lisesine kaydımı alacağını ve orada okutacağını söylediğinde üzüldüm ve tereddütte kaldım. Ancak okula devam etmeye başladıktan iki hafta sonra oradaki öğrenci arkadaşlarımla çok iyi diyalog kurdum. Oklun öğretmeleri ve Ahmet Tuncay isminde öğretmenim, uyum sağlamam da büyük etken oldu. Şimdi, diyorum ki iyi ki Kozak Lisesine gitmişim. Okulum, Bergama Körfez Dersanesi ve Zaman Gazetesi'nin verdiği YGS-LYS denemelerinin katkılarıyla üniversiteye kazandım. Emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum.”
Kaynak: cha