17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yaralarını silmeye çalışan Kocaeli’de zemin veri bankası oluşturuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan veri bankasıyla büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait bilgiler, Coğrafi Bilgi Sistemi ile ortak havuzda bir araya getirildi. ‘Zemin Veri Bankası’ ile Kocaeli genelindeki bütün Baymavi zemin etüd verileri işlenerek, bilgisayar ortamında kullanılmak üzere hazır tutuluyor.

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda eğitim ve bilgilendirme seminerleri ile çalışanlarının donanımlarını yükseltmiş, bu kapsamda Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü teknik personeline 'Coğrafi Bilgi Sistemleri' konulu eğitim verilmişti. Yetişen teknik personel ile kurulan yeni sistem sayesinde büyükşehire bağlı merkez ilçe ve ilk kademe belediyelere ait yerleşim uygunluk haritaları, zemin ve deprem verileri çok daha rahat ve pratik bir şekilde kullanılabiliyor.

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemi’nin, uygulanmasını hızlandırmak amacıyla oluşturduğu Veri Bankası’na Kocaeli’deki tüm zemin etüt verileri işlendi. Oluşturulan Veri Bankası'nda; yerleşime uygunluk haritaları, sismik veriler, mekanik sondaj verileri, elektrik sondaj verileri, aktif pasif fay haritaları, jeofizik haritalar ve mikrotremor verileri yer alıyor ve Kocaeli genelindeki tüm zemin etüd verileri işleniyor. Ayrıca, yeni yapılan çalışmalar eklenerek sistem güncellenmeye devam ediliyor.

        Personele yönelik verilen eğitimde konu edilen Coğrafi Bilgi Sistemi, Zemin Deprem İnceleme Müdürlüğü’nün zemin ve depreme yönelik tüm çalışmalarında kullanılacak. Bu hizmet büyükşehir belediyesi tarafından daha sonra vatandaşların hizmetine sunulacak. Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından internet ortamına yüklenecek bilgilere vatandaşlar da ulaşabilecek. Vatandaş, mahallesindeki zemin ve deprem verilerini öğrenebilecek.


Kaynak: cha