Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetim ekipleri, kırtasiye ürünlerinin satıldığı iş yerlerinde incelemelerde bulundu. Ekipler, ürünlerden aldıkları numunelerin laboratuvarda analizlerini yapacak. Denetimlerde ürünlerin kimyasal madde içerip içermediğine bakılıyor. Sonuçların ise önümüzdeki hafta Bakanlık tarafından açıklanacağı bildirildi.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetim ve Denetim ekipleri, Bağcılar İSTOÇ’ta okul malzemeleri ve kırtasiye çeşitlerinin yoğun olarak satıldığı yerlerde denetime çıktı. Raflarda bulunan ürünleri denetleyen ekipler, bazı ürünlerden numune alarak laboratuvara götürdü.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapan Meral Karaaslan, denetimler hakkında bilgi verdi. Kırtasiye ürünleri ile ilgili 2 Nisan 2011 tarihinde bir tebliğ yayınlandığını hatırlatan Karaaslan, “Bu tebliğde kırtasiye ürünleri ile ilgili ciddi düzenlemeler getirdik. Bununla ilgili denetimlerimizi geçen yıl yapmıştık. İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep illerinde yaptık. 51 aykırı ürün bulduk. Bu ürünlerde tehlikeli kimyasallar bulundu.” dedi.

Bu yıl da denetimlerin devam ettiğini anlatan Karaaslan, “Ağustos ayında başladık. Okul kıyafetleri ve kırtasiye ürünleri ile ilgili denetim yapıyoruz. Ağustos ayında 4 ilde yaptık. Şu anda 7 ilde denetim yapmaya devam ediyoruz. Kırtasiye için özellikle İstanbul’u seçtik. Kırtasiye ithalatçılarının yoğunlukta olduğu bölge burası. Özellikle incelediğimiz ürünler, kuru boyalar, pastel boyalar, simler, silgiler, kalemtıraşlar, çantalar, beslenme çantaları, su mataraları.” diye konuştu.

Denetimlerin üç gün boyunca süreceğini ifade eden Karaaslan, “Tahtakale bölgesinde de denetim yapıyoruz. Ürünler bu akşam laboratuvara gidiyor. Önümüzdeki hafta Bakanlık sonuçları açıklayacak. Olumsuz bir durum çıkarsa, 13 bin lira para cezası var. Ayrıca ürünleri piyasadan toplatıyoruz.” dedi.

Geçen yıl düzensizlik olduğunu ancak bu yıl satıcıların bilinçlendiğini dile getiren Karaaslan, “Ağustos ayındaki sonuçlar sevindirici. İthalatçı örgütleri bir fuara gittikleri zaman Bakanlığı arayarak nelere dikkat edelim diye soruyorlar. Bizim amacımız piyasaya güvenli ürün arzını sağlamak, ceza yağdırmak değil. Vatandaşın ürün alırken şunlara dikkat etmesi gerekiyor: Satıcı ulaşılabilir olmalı, TSE damgalı olmalı. Çocukları çok fazla cezbeden ürünler var bunlara dikkat etmeliyiz. Özellikle plastik içerikle malzemeleri inceliyoruz. Şu anda iki ekip, 6 kişi denetim yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırtasiyeden alışveriş yapan vatandaşlar ise ürünün lisanslı olup olmadığına ve kaliteli olup olmadığına dikkat ettiklerini söyledi.
Kaynak: cha