Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibrya antik kentinde yapılan kazılarda bozulmamış halde Tarihi Hamam bulundu. Ülke genelinde yapılan arkeolojik kazılarda sağlam olarak bulunan ilk hamam olma özelliğini taşıyan yapı, Geç Roma dönemine ait.

Tarihi hamam bozulmamış yapısı ve sağlam su tesisatıyla dikkat çekiyor. Restorasyon çalışmalar yapılan hamam, ziyarete açılacak. Tarihi hamamların Anadolu Arkeolojisinde çok önemli yere sahip olduğunu belirten MAKÜ Kibrya Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özdoğru, bulunan hamamın sağlamlık ve yapı bakımından başka örneğinin bulunmadığını söyledi. Hamamın 6 bölümden oluştuğunu aktaran MAKÜ Kibrya Kazı Başkanı Özdoğru, hamamın Roma Dönemi sosyal hayatına aiti bilgiler verdiğini söyledi. Hamamın asılına uygun olarak restore edildiğini anlatan Özdoğru, "Hamamın koruma çalışmalarını bu yıl tamamlıyoruz. Gelecek yıl gelen ziyaretçilerin anlayabilecekleri şekilde açıklama levhalarıyla tanıtılacak." dedi.

Hamam 8 kişilik restorasyon ekibi ile aslına uygun restore ediliyor. Hamam tabanı o dönemde kullanılan özel kayrak taşıyla döşeniyor. Restorasyon işleminin bu yıl tamamlanması bekleniyor.



Kaynak: cha