Karaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasat sonrası anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

İl Müdür vekili Refik Kiraz, yaptığı yazılı açıklamada, gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak işlemeyi kolaylaştırmak gibi nedenlerle çiftçilerin bütün uyarılara rağmen tarlada kalan arpa ve buğday sapları, anız ve kuru otları yaktıklarını belirtti.
Tarım alanlarında kaydedilen teknolojik gelişmeyle birlikte, hububat hasadı yapan biçerdöverlerin bitki saplarını yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde bırakılan atık miktarının arttığını ifade eden Kiraz, şunları kaydetti: "Bu otlar ve saplar, ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle, toprakla karıştırılıp gübre yapmak yerine maalesef ateşe verilmektedir. Dolayısıyla toprağın organik madde miktarı azalmakta, bu da verimsizliğe yol açmaktadır. Ne acıdır ki, çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne 'fayda sağlasın' diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir. Anız yangınları, toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır."
Açıklamasında anız yakmanın yasak olduğunu da hatırlatan Kiraz, "Anız yakmak hem zararlı hem de yasaktır. Anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılacaktır. Vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir." dedi.

Kaynak: cha