Bursa İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Nedim Akdemir, İznik'te temizlik çalışmaları süren antik Roma tiyatrosunu ziyaret etti. Akdemir. Avrupa Birliği Fonu'ndan İznik'teki antik Roma tiyatrosu için 700 bin euro hibe beklediklerini söyledi.


Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Nedim Akdemir, kültür ve turizm çalışmalarında en önemli hamlelerinin İznik'teki antik Roma tiyatrosu olduğuna dikkati çekti. Akdemir, antik Roma tiyatrosunun içler acısı hali ulusal medya da yeraldığında, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi'nin konuya duyarsız kalmadığını vurgulayarak, " İlgili makamlara konu iletildi. Gerekli ödenekte Valimiz Şehabettin Harput tarafından birgün içerisinde çıkarıldı. Burada bir yıla yakındır çalışma yapılıyor." dedi.

BÜTÇEMİZ VAR RAHATIZ

Antik tiyatronun çok ciddi toprak kütlesi altında bulunduğunu anlatan Başkan Akdemir şöyle devam etti: "Neredeyse burası, ne olduğu hakkında bile fikir edinilmeyecek kadar gizem içerisindeydi. Arkadaşlarımız burada ciddi bir çalışma yaptılar. Ve İznik Roma Tiyatrosu'nun büyük oranda silüeti ortaya çıkarıldı. Bu yıl yine 200 bin liralık bir harcama daha yapacağız. Ancak, bu bütceyle sınırlı değiliz. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına ilişkin bütçemiz, elimizi oldukça rahatlatıyor. Lazım olacak her türlü ödeneği sağlayabilecek ve çalışmaları sonuna kadar taşıyabilecek durumdayız. Burada bir arkeolojik temizlik yapıyoruz. Biz öncelikle burada, tarihi eserin etrafındaki tozu toprağı, çamur kütlesini ve pislikleri temizledik. Burada çok güzel bir eser ortaya çıkardık. Bu anlamda Özel İdare olarak, kültürel çalışmalarımızın en önemli hamlesi burasıdır. Böyle bir projeyi İl Özel İdaresi olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

TİYATRO TARİHÇESİ
Tiyatro; Roma imparatoru Traianus zamanında eyalet valisi Pilinius tarafından yaptırılmış. Roma döneminden sonra VIII. yüzyıl başlarında gelen Arap ordularına karşı önlem olmak üzere Bizans imparatoru 3. Leon ile 5. Kostantinius tiyatronun kesme taşlarını söktürerek surlara takviye olarak kullandırmış.
Kaynak: cha