İzmir'in eski valilerinden Hüseyin Öğütçen(90), tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. İzmir’de 8 Ocak 1981- 10 Şubat 1984 tarihleri arasında görev yapan Öğütçen, yaşarken heykeli dikilen tek vali olarak tarihe geçti.

        Geçtiğimiz günlerde Gönen’de bulunan yazlığında geçirdiği kaza sonucu kalçası kırılan ve Gönen Devlet Hastanesi’nde ameliyat edilen Öğütçen, ameliyatın ardından DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedavisi devam eden Öğütçen, kontrol altında tutulduğu yoğun bakım ünitesinde kalbinin durması sonucu hayatını kaybetti.

        Vali Hüseyin Öğütçen için 27 Ağustos Pazartesi günü saat 11.00’de İzmir Valiliği önünde düzenlenecek törenin ardından, Balçova Niyazi Uğur Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra, Balçova Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

        1923 yılında Edirne’nin İpsala ilçesinde dünyaya gelen Öğütçen, 1947 yılında İçişleri Bakanlığı’nda stajyer memur olarak göreve başladı. Bir süre Ankara Maiyet Memurluğu yapan Öğütçen 20 Kasım 1951 tarihinde Meriç Kaymakamı olarak atandı. 1964-1967 yılları arasında Pasinler Kaymakamı olarak görev yapan Öğütçen, valilik görevine 26 Mayıs 1967 tarihinde Hakkari'de başladı. 8 Ocak 1981 tarihinde İzmir Valisi olan Öğütçen, İzmir Körfezi’ni kurtarma projesini gündeme getiren ilk validir. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in desteğini alan Öğütçen, Bakanlar Kurulu’ndan 13 milyar TL ödenek çıkartarak ilk ihalenin yapılmasını sağladı. İzmir’e Balçova Termal Tesisleri’ni kazandıran Öğütçen, burada açılan 9 işletme kuyusundan elde edilen jeotermal enerji ile de bu tesislerin ve bölgenin ısıtılmasını sağladı. İzmir’e sayısız eserler kazandıran Öğütçen, 10 Şubat 1984 yılında İzmir’den Kocaeli Valiliği'ne atandı. 1985 yılı Eylül ayında da kendi isteğiyle emekliye ayrılan Öğütçen’in İzmir’e yaptığı katkılardan ötürü Balçova Termal Oteli’nin bahçesine heykeli yapıldı. İlerlemiş yaşına rağmen toplu ulaşım araçlarını kullanan Öğütçen geçen yıl 14 Nisan tarihinde 90. yaş gününü kutladı. Türk Eğitim Vakfı’nda bir dönem genel müdür olarak görev yapan Öğütçen, uzun yıllardır Onursal Başkan olarak çalışmalara devam ediyordu.
Kaynak: cha