İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz, Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bulunan Derecik Bazilikası'nda yürütülen ayağa kaldırma ve restorasyon çalışmaları ile ilgili Vali Şahabettin Harput'tan bilgi aldı.

Ziyarette İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz’un yanı sıra Derecik Bazilikası Kazı Başkanı Prof. Dr. Michel Fuchs, Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürü Enver Sağır ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik de hazır bulundu. Çarşamba Valilik binasında gerçekleşen ziyarette bazilikada yürütülen çalışmaların bundan sonraki detayları masaya yatırıldı. 4 gün önce Bursa Büyükorhan ilçesinde bulunan Derecik Bazilikası'nı Kaymakam Levent Yetgin, Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen ve Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürü Enver Sağır ile birlikte gezen Raimund Kunz, son durumu Vali Harput ile görüşmek üzere valiliğe geldi.

Ziyaretinde eşsiz bir yer gördüğünü anlatan Büyükelçi Kunz, gezdiği bazilikanın kendisi için tam bir keşif olduğunu söyledi. Bazilikada yürütülen çalışmaların insanlık için de önemli olduğuna işaret eden Kunz, çalışmalara her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

"ULUDAĞ BÖLGESİ HRISTİYANLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Vali Şahabettin Harput ise İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz’un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Harput, Bursa’nın tarihi kimliğinin çok zengin olduğuna işaret ederek, “Bursa’nın tarihi milattan önce 6 bin yıllarına kadar gidiyor. Biz bu tarihi zenginliği koruyup, değerlendirmek ve koruyup yaşatmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz.” dedi. Özellikle Uludağ bölgesinin Hrıstiyanlık kültürü açısından Olimpus Dağı olarak geçmiş yıllardaki önemine dikkat çeken Vali Harput, “Büyükorhan ilçemizin Derecik bölgesinde tesadüfen bulunan ve bölgenin ilk kiliseleri arasında yer alan yaklaşık Betticket 1600 yıllık bir bölgeden bahsediyoruz. İsviçre ile beraber Türk hükümetinin işbirliği ile oradaki tarihi zenginliğin ortaya çıkarılması, ayağa kaldırılması ve gelecekte restorasyonuna yönelik bir çalışma yürütülüyor. Büyükelçi ile projenin son aşaması ve bundan sonraki süreçle alakalı bilgi paylaşımında bulunacağız.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha