Afganistan’dan 8 yıl önce ayrılmak zorunda kalan ve İran’a sığınan mülteciler, bu sefer de Türkiye'ye gitmek zorunda bırakıldı. Sayıları 500'e ulaşan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)’ne üçüncü bir ülkeye yerleşmek için sığınma talebinde bulundu. İran'ın Suriye konusunda Türkiye ile ters düşmesi sonrası mültecileri Türkiye'ye göçe zorladığı ileri sürülüyor.

İlk olarak 8 Ağustos 2012’de 7 aileden oluşan 33 mülteci Kars’a geldi ve Kızılay binasına yerleştirildi. 8 Ağustos'tan bu yana, yaklaşık bir ayda Türkiye'ye gelen Afgan mültecilerin sayısı 500’ü buldu. Vali Eyüp Tepe’nin talimatıyla mülteciler geçici olarak Kapalı Spor Salonu’na yerleştirildi. Mültecilerden bazılarının verem, tifo, tüberküloz gibi hastalıkları taşıdıkları sağlık taramalarında ortaya çıktı.

Kars Vali Yardımcısı Karahan Daştan, Afgan sığınmacılardan yaklaşık 200 kişinin, İl Özel İdaresi'ne ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirildiğini söyledi. Geri kalanları da Sarıkamış ve Kağızman ilçelerine yerleştirdiklerini ifade eden Vali Yardımcısı Daştan, “Yasal başvuruları Kars İl Emniyet Müdürlüğümüz Yabancılar Şubesi tarafından tamamlandıktan sonra kendileri BMMYK tarafından verilen mülakat tarihlerine kadar ilimizde ikamet edeceklerdir." dedi.

        Yasal yollardan gelen ve 3. ülkelere sığınma talebinde bulunan mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalardan ve yasal mevzuattan kaynaklanan herhangi bir zorunluluğu bulunmadığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Daştan, "Buna rağmen Valimiz Sayın Eyüp Tepe’nin talimatlarıyla kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın gayretleriyle vatandaşlarımız, ülkemize ve aziz Kars halkına yakışan tavır ve misafirperverlik örneği sergilemektedirler. İlimizin imkânları ölçüsünde ilgililerin temel barınma ve beslenme ihtiyaçları SYDV, il müdürlükleri, mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşlarımızca karşılanmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: cha