İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, TOKİ’nin yaptığı binalarda beton kalitesiyle ilgili açıklamalarının kendilerini tatmin etmediğini, açıklamada TS EN 206-1 standardından söz edilmediğini söyledi. Mevcut TOKİ binalarının depreme dayanıksız olduğunu dair bir açıklama yapmadıklarını ifade eden Ün, “Aksine TOKİ binalarında betonda ya da demir donatıda bir bozulmanın şu anda görülmediğini belirttik. Bununla birlikte uzun vadede TS EN 206-1’de öngörüldüğü gibi bozulmaların oluşabileceği uyarısında bulunduk. Bu kapsamda bu bozulmayı Kütahya ve Denizli'den iki bina üzerinde örnek olarak gösterdik. ‘Bu binalar TOKİ’ye aittir’ ifadesini kullanmadık. Ayrıca Denizli’deki binanın henüz 19 yıllık olduğunu belirttik.” dedi.

TOKİ’den yapılan açıklamada, “Beton üretimi ve dökümü standartlara uygun yapılırsa donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir.” ifadelerinin yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ün, “Bu ifade çok iddialı olmakla birlikte tam da bizim anlatmak istediğimiz konudur. Çok iddialıdır, çünkü dünyada, ‘Donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir.’ gibi net Trbet bir ifade kullanılmamaktadır. Basın açıklamamızda da belirtildiği gibi normal binaların servis ömrünün en az 50 yıl olması öngörülmektedir. Eğer mevcut standartlara uygun beton üretilemezse bu ömür çok çok azalabilmektedir. Ülkemiz, 19 yıl önce yaptığımız binayı yıkıp yeniden inşa edecek ya da güçlendirme masrafı yapacak kadar zengin değildir. Bu yüzden TOKİ yetkililerinin de belirttiği gibi mevcut standartlara uygun beton üretilmelidir. Bu standartlardan birisi de Resmî Gazete'de yayımlanan TS EN 206-1’dir. TOKİ yetkililerinin bu standarttan hiç bahsetmemeleri de dikkat çekicidir. Oysa biz, en önemli konu olarak Deprem Yönetmeliği ve diğer standartların yanında TS EN 206-1’e de uyulması gerektiğinin altını çizmiştik. Bu standart yürürlüktedir, hattâ geçen haziran ayında, uygulanmasına yönelik tamamlayıcı standart olan TS 13515 yayımlanmıştır.” diye konuştu.

İlgili idarecilerin aklıselimle düşünmesini, ilgili teknik elemanların da idarecileri doğru bilgilendirerek gerekli uyarıları yapmasını beklediklerini vurgulayan Hayri Ün, şunları kaydetti: “Bugünden sonra inşa edilecek daha uzun ömürlü ve kalıcı binalar için en düşük C30 sınıfı beton kullanılacağını umut ediyoruz. Mevcut binaların ise bozulmaya karşı kontrol altında tutulması ve gerekli görüldüğü takdirde önlem alınması gerektiğine inanıyoruz.”
Kaynak: cha