Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru anketi yapıyor. Anketin amacı ise kısa süre içinde başlayacak olan bireysel başvuru sistemden en çok etkileneceği düşünülen hakim, savcı ve avukatların yeni uygulama ile ilgili farkındalık düzeyini ve beklentilerini belirlemek.

23 Eylül 2012 tarihinden itibaren Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruları kabul etmeye başlayacak. Bu uygulama ile Anayasa Mahkemesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması açısından bireylerin başvurabileceği yeni bir iç hukuk yolu haline gelecek.

HSYK'da hakim, savcı ve avukatlarla Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Anketi yapıyor. İnternet üzerinden yapılan anket yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bu araştırma, kısa süre içinde başlayacak olan bireysel başvuru sistemden en çok etkileneceği düşünülen hakim, savcı ve avukatların yeni uygulama ile ilgili farkındalık düzeyini ve beklentilerini belirlemeyi amaçlıyor.

Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda bilgilendirme çalışmaları (seminerler, yayınlar vb) planlanacak. HSYK, sorulara tam ve doğru yanıtlar verilmesinin, çalışmaların planlanmasında önemli rol oynayacağını belirtiyor.

Araştırma Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilen ve Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi'nin Ortak Programı olan "Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında yapılıyor. Projenin ihale makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi.

Bu çalışmayı, bağımsız bir araştırma şirketi olan GfK Türkiye yürütüyor. HSYK, "Görüşleriniz mutlak surette gizli tutulacak ve sadece yukarıda amacı belirtilen araştırmanın toplu analizlerinde, katılımcıların kimliği saklı tutularak kullanılacaktır. Bu açıklamaları göz önüne aldığınızda soruları zorlanmadan yanıtlayacağınızı ümit ediyoruz. GfK Türkiye, Dünya Araştırmacılar Birliği (ESOMAR) ve Türkiye Pazarlama ve Kamuoyu Araştırmacıları Derneği üyesidir. GfK Türkiye bütün araştırmalarında, bu kuruluşların belirlediği kalite standartları ile bilimsel ve etik kuralları uygulamaktadır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha