Uzmanlar, trafik yasalarına tamamen uyulmasıyla karayolunda meydana gelen kazaların yüzde 50 oranında azaltabileceğini söylüyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yapılan çalışmalarda, en başarılı uygulamaların hız ve alkollü sürücülüğün denetlenmesiyle ilgili programlar olduğu ortaya çıktı. Araştırmalarda, yoğunlaştırılmış denetimle birlikte kazaların yüzde 10-25 arasında azalttığı belirlendi.

Mümkün olduğu kadar çok ortak ülkede uygulanması için İsviçre ve Norveç’le birlikte tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinde karayolu güvenliği konusunda en iyi uygulamaları toplamak, analiz etmek, özetlemek ve yayınlamak amacıyla hazırlanan SUPREME Projesi kapsamında hazırlanan 'AB Üyesi Ülkelerde Karayolu Güvenliğinde En İyi Uygulamaların Özeti ve Yayını' serisinden 'Denetim' raporu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından Türkçeye çevrildi. Raporda, 2003 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre özellikle hız sınırını aşma, alkollüyken araç kullanma ve emniyet kemeri ihlalleri konusunda artan polis denetimlerinin 15 AB üyesi ülkede 14 bin hayat kurtardığı belirtildi.

AB Komisyonu'nun tavsiye kararında; denetimin etkisini güçlendiren halka yönelik bilgilendirme kampanyalarının önemine de atıfta bulunuluyor. Üye devletlerin ulusal denetim planı oluşturması tavsiye edilirken ihlallerin etkili, orantılı ve caydırıcı yaptırımlarla takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak: cha