ABD’nin 6 Ağustos 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası sonrası hayatını kaybedenler Beyoğlu’nda anıldı. Galatasaray Meydanı’na nükleer savaş ve kazalarda hayatlarını kaybedenlerin resimlerinin bulunduğu bir sergi açan nükleer karşıtları, yeni bir Hiroşima yaşanmaması için tüm dünyadaki nükleer silahların yasaklanmasını istedi.

Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (İCAN) üyesi bir grup aktivist, Hiroşima’da hayatını kaybedenleri anmak için Galatasaray Meydanı’nda toplandı. Nükleer karşıtları basın açıklaması öncesi başta Hiroşima olmak üzere nükleer saldırı ve kazalarda hayatını kaybedenlerin ve sakat kalanların resimlerinin bulunduğu bir sergi açtı.

‘Hiroşima bir daha asla’ yazılı bir pankart açan grup adına Nisan Ak açıklama yaptı. Bundan 67 yıl önce 6 Ağustos 1945 yılında 15 bin ton TNT gücüne sahip ilk uranyum bombasının Hiroşima üzerinde patlatıldığını hatırlatan Ak, saldırıda on binlerce insanın öldüğünü ve yaralandığını söyledi. Hiroşima’dan sonra, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin, 15 milyon tonluk patlayıcı gücü bulunan 70 Savoybetting bin nükleer silah edindiklerini belirten Ak, günümüzde bir nükleer savaş çıkması durumunda yaşanacak tablonun vahim olacağını vurguladı.

Bu nükleer silahların 90 tanesinin de Türkiye’de İncirlik Üssü'nde bulunduğunu savunan Ak şöyle konuştu: “Şu anda İncirlik Üssü’nde bulunan termonükleer B61 bombalarının patlama gücü 340 kiloton kapasiteye kadar çıkabiliyor. Bu Hiroşima’ya atılan bombanın yaklaşık 20 katı. Dünyada, Türkiye de dahil hiçbir hükümetin ve devletin halkını ve insanlığı böyle büyük bir tehditle yaşamaya zorlama hakkı yok. Ve böylesi büyük bir tehlikeyi barındırmanın güvenlik de dahil olmak üzere hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Tıpkı kimyasal silahlar, mayınlar gibi nükleer silahlar da ayrım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmalıdır.”

Basın açıklamasının ardından vatandaşlar sergiyi gezdi. Sergi bu akşama kadar açık kalacak.
Kaynak: cha