Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, darbeleri araştırma ve yargılamanın dışında darbelere verilecek asıl cevabın meclisin sivil anayasa sürecini bir an önce tamamlaması olduğunu söyledi. Memur-Sen ailesi olarak beklentilerinin yıllardır özlemi duyulan demokratik bir anayasayla darbeler döneminin tamamen kapatılması olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Böylece insan onuru, insan hakları ve evrensel hukuk odaklı yeni Türkiye’nin geleceğini yeniden kurabiliriz.” dedi. Gündoğdu, yeni anayasa taslağının hazırlanıp en geç 2012 yılı sonunda kadar milletin önüne getirilmesi Memur-Sen ailesinin en büyük arzusu olduğunu söyledi.

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen 'Ödenmiş Bedeller Unutulmasın' anı yarışmasına katılan ve yayınlanmaya değer görülen eserlerden oluşan 3 ciltlik “Karanlık Dönemler ve Ödenen Bedeller” isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Memur-Sen genel merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısı yarışmada birinci olan Elazığ’dan Esra Gülmez isimli vatandaşın gönderdiği ‘Hayallerin Ardından Bakmak’ isimli yazının okunmasıyla başlandı. Yazı okunduğu sırada salonda bulunan vatandaşlar duygu dolu dakikalar yaşadı. Yazının okunmasının ardından Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yaptıkları çalışma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

KİTAP SENARİSTLERE YAŞANMIŞ BİNLERCE HİKAYE SUNUYOR

Gündoğdu, kitabın içinde darbe sonrası ordudan ihraç edilip bunu 9 yıl boyunca annesine söyleyemeyenler, yaşları büyütülerek idam edilenler, haklarını aradıkları için coplanıp çocuğunu düşürenler, eğitimleri yarıda kalanlar gibi birçok kişinin hikayesinin yer aldığını anlattı. 12 Eylül darbesinin yıldönümünde ‘Karanlık Dönemler ve Ödenmemiş Bedeller’ isimli eseri kamuoyuna tanıttıklarını kaydeden Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Ülkenin darbelerden çok çektiğine inanan senaristlerine sesleniyorum. İşte size yaşanmış binlerce şahidi ile hikayeler. Belki bugünkü popüler kültürdeki izleyici kitlesi olan diziler gibi bir karşılığı olmayacak ama bu ülkenin tarihinin yeniden yazılacağı kararlı ülke misyonuna katkısı olacağına inanıyordu.” dedi.

YENİ ANAYASA BU ÜLKEYİ DEFOLU ANAYASA ANLAYIŞINDAN KURTARACAK

Yeni anayasada YÖK, MGK ve YAŞ gibi vesayet kurumlarının olmaması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Her darbe döneminde daha da katılaştırılan başörtü yasağının kaldırılması, kadınların eğitim haklarından yararlanmalarının, çalışma haklarının sınırsız kullanmalarının ve siyaset yapmalarının önündeki bütün barikatlar kaldırılmalı. Başörtülü olduğu için eğitim hakkını özgürce tamamlayanların çalışma hayatında hala bir özgürlüğü söz konusu değil. Yeni anayasanın bu ülkenin 74 milyonuna kadın ya da erkek hangi inançtan ve düşünceden olursa olsun insan olarak bakma mecburiyeti var. Tanımlama ayıbından vazgeçip tanıma, kucaklama mecburiyeti var. Onların inancını yok saymama mecburiyeti var. Yeni anayasanın derhal yapılacak başta başörtüsü ayıbı olmak üzere bu ülkeyi defolu demokrasi anlayışından kurtarmasını bekliyoruz. Yeni anayasa artık kendi insanını tokatlayarak başörtüsü yasağından dolayı başka ülkelere eğitim görmek ve çalışmak zorunda bırakan bu ayıptan da kurtarması gerekiyor. Anayasa çalışmasının yüzde 10’unun tamamlamadan devlet dairesinde başörtülü olamaz gibi bir bakış, darbecilerin yazdığı anayasadan farklı bir anayasa yapılamayacağı mantığını beraberinde getiriyor. ” açıklamasında bulundu.
Kaynak: cha