Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro ekiplerince gözaltına alınan Eskişehir Odunpazarı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal'ın sorgusu devam ediyor.

Yaklaşık 2 ay önce Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal hakkında, "Odanın paralarını zimmetine geçiriyor." iddiaları üzerine Türkiye Ziraat Odaları Başkanlığı (TZOB) tarafından soruşturma başlatılmıştı. Bu kapsamda Ankara'dan gelen müfettişler, Odunpazarı Ziraat Odası'nda yaptıkları incelemelerde Başkan Ünal'ın odaya ait paraları zimmetine geçirdiğini, ve kendi şahsi işlerinde kullandığını, bu paralardan bir kısmını daha sonra geri iade ettiği belirlemişlerdi.

Müfettişler tarafından TZOB'a gönderilen soruşturma raporunda, Başkan Ünal'ın yardım yapmak maksadıyla ‘iş avansı’ adı altında muhtelif zamanlarda odadan 610 bin lirayı mevzuata aykırı şekilde kendi ihtiyaçlarında kullandıktan sonra nakit olarak geri iade ettiği ifade edilmişti. Ayrıca, sahibi olduğu Elegant Otel'e havale ettiği 35 bin lirayı tasarrufuna alarak şahsi işlerinde kullandığı, bu parayı daha sonra nakit olarak geri ödediği, odanın 42 bin lirasını hizmet almadan mevzuata aykırı bir şekilde gider göstererek tasarrufuna aldığı, aynı zamanda odanın 23 bin lirasını Halil Öner isimli şahsa ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandırttığı, daha sonra bu parayı geri tahsil ettiği, böylelikle odanın 711 bin lirasını zimmetine geçirdiği iddia edilmişti. Söz konusu zimmete geçirilen paralardan 669 bin liranın soruşturma başlamadan önce tahsil edildiği, 42 bin lirasının ise tasarrufunda bulunduğu ileri sürülmüştü.

Söz konusu soruşturma dosyasını inceleyen TZOB'da, konuyla ilgili 22 Temmuz 2012 tarihinde Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ardından TZOB, Odunpazarı ilçe Ziraat Odası'nın kapatılmasına karar vermişti. Bu esnada harekete geçen ve 4 ay önce göreve gelen Hüseyin Jestbahis Ünal Başkanlığı'nda ki Odunpazarı Ziraat Odası, kısa bir süre geçmesine rağmen çeşitli nedenlerle yeniden sandık başına gitme kararı almıştı. Ancak seçime gidildiği gün TZOB Odunpazarı Ziraat Odası'nı fesih ederek Tepebaşı Ziraat Odası'na devredilmesine karar verdi. Ancak alınan karar mesai saati bitimiyle tebliğ edilmek istenince kapalı olan odada muhatap bulunamadı. Yaklaşık yarım saat polis nezaretinde kararı iletmek için bekleyen Ziraat Odaları Birliği avukatı, tebliği pazartesi gününe erteleyerek bölgeden ayrıldı. Odaya yapılması beklenen tebligatta, 1 Ağustos tarihi itibari ile Odunpazarı Ziraat Odası'nın kapatılarak tüm varlıkları ile Tepebaşı Ziraat Odası'na devredilmesine karar verildiği ibareleri yer almıştı. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Odunpazarı İlçe Seçim Kurulu tarafından sürdürülen olağanüstü kongre kararını da üst kurul olan Yüksek Seçim Kurulu bozarak iptal etti. Fakat Ünal, genel merkez ve Seçim Kurulu'nun kararına uymayarak görevine devam ediyordu.

Bu sabah'ta Cumhuriyet Savcılığınca hakkında yakalama kararı çıkarılan Başkan Hüseyin Ünal, polis tarafından gözaltına alındı.

Bu sabah Emniyet Müdürlüğü Güvenlik, Çevik Kuvvet ile Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Mücadele Şubesine bağlı polisler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Odunpazarı İlçesi Ziraat Odası'na geldi. Çevik Kuvvet polisi bölgede tedbir alarak odaya giriş ve çıkışları yasakladı. KOM Şubesi'ne bağlı polis ekipleri de odaya girerek, görevden alınan başkan Hüseyin Ünal’ı gözaltına alıp, savcılığa götürdü. Zimmet suçlaması ile gözaltına alınan Ünal, polis otomobiline bindirilirken, "İfade vermeye gidiyorum. Bunlar şov hareketler. Ortada bir şey yok. Hepsi yalan.” diye konuşması dikkat çekti. Polis, odadaki bazı evraklar ile dökümanlara el koydu. Ünal'ın savcılıktaki sorgusu sürüyor.

Odunpazarı Ziraat Odası Meclis Başkanı Hayati Yendi, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, odanın kapatılmaması için her türlü mücadeleyi vereceklerini belirterek, "Yönetim kurulu başkanı Hüseyin Ünal ile ilgili iddialar önceki dönemi kapsamaktadır. Bizden önceki döneme ait iddialar yargıya intikal etmiştir. Hukuki süreç başlamıştır. 50 yıllık mazisi 6 bin 500 üyesi bulunan odamızın bu şekilde kapatılmak istenmesi kabul edilecek bir durum değildir. Bu haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Hukuki mücadele vereceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: cha