Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, dünyanın 30'u aşkın ülkesinden 335 öğrencinin Giresun Üniversitesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi. Attar, "Giresun'un gelişimi, Giresun Üniversitesi'nin dünyada isminin duyurulması için bugünden itibaren bir seferberlik ilan etmemiz lazım." dedi.

Attar, Rektörlük binasında düzenlendiği basın toplantısında, YÖK tarafından Giresun Üniversitesi'ne 2012-2013 Akademik Yıl için 329'u yabancı olmak üzere 7 bin 600 öğrenci kontanjını verildiğini, ÖYSM sonuçlarına göre de kontenjanın yüzde 90,12'sinin dolduğunu belirtti. Giresun Üniversitesi'nin geçen yıla oranla yüzde 20 öğrenci büyümesi yakaladığını kaydeden Rektör Attar, Giresun ve Giresun Üniversitesi adına sağlanan başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ekim ayındaki ek başvurular ve tanınan yabancı öğrenci kontenjanlarına yapılacak başvuruyla Giresun Üniversitesi'ne tanınan kontenjanlardaki doluluk oranının daha yükseleceğine inandığını vurgulayan Attar, "Bu sene YÖK tarafından yabancı öğrencilerle birlikte Giresun Üniversitesi'ne 7 bin 600 kontenjan sağlanmıştı. ÖYSM sonuçları açıklandığında hemen teveccüh edilir bir üniversitemiyiz, bize olan başvuru sayısı nedir? Hemen bunları araştırdık. Geçen yıl bize sağlanan toplam kontenjan 6 bin 137 kişiydi. Başvuru sayısı ise 4 bin 534 olmuştu. Yani yüzde 73 oranında bir doluluk elde etmişiz. Bu yıl YÖK kontenjanımız 7 bin 177 kişi. Yerleşen öğrenci sayısı ise 6 bin 468'dir. Doluluk oranı yüzde 90,12 oldu. Yaklaşık yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Bu sonuçta bize Giresun Üniversitesi'nin tercih edilen bir üniversite olduğunu gösteriyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu doluluk oranı daha da artacaktır. Nedeni Ekim ayında ek kontenjan yerleşmeleri olacak, artı yabancı öğrenci sayıları buna dahil değildir. Böylelikle bu oran daha da yükselecektir." diye konuştu.

"AMACIMIZ MEZUNLARIN İŞ BULMASINA DA KATKI SAĞLAMAK"

"Bu yıl ODTÜ ve Boğaziçi dışında bütün büyük devlet üniversiteleri kontenjan açısından büyük boşluk yaşadılar. Vakıf üniversitelerinin neredeyse '0' çektiği bir ortamda, Giresun Üniversitesi'nin yakaladığı yüzde 90,12'lik oran muhteşemdir" diyen Attar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun da haklı olarak mutluluğunu yaşıyoruz."
Giresun Üniversitesi olarak, gençlere iş istihdamı yaratacak bölüm ve programları açma hedefinde olduklarını, bunu daha önce dile getirdiğini söyleyen Attar, bu yönde çalışmalarının bulunduğunu ifade etti.
Attar, ilk kez açılan iş istihdamı yaratacak bölüm ve programlara yoğun ilginin bulunduğunu, yüzde 100 doluluğun yaşandığını belirten Attar, "Daha önce, 'Uluslararası bir üniversite olacağız, Karadeniz'in parlayan yıldızı olan bir üniversite olacağız' demiştik. Bu doğrultuda çalışıyopruz. Ama temel hedefimiz sadece bölüm ve program açmak değil. Bölümleri bitiren öğrencilerin gelecekle ilgili iş sıkıntılarını ortadan kaldıracak programların akılcı bir şekilde açılması gerektiğini daha önce belirtmiştim. Bu bağlamda bazı bölümleri senatomuzdan geçirdik. Bu bölümlerin tümüne baktığımızda hepsinde yüzde 100 doluluk oranı var. Demek ki doğru yoldayız." dedi.

Giresun Üniversitesi'de sadece Fen Edebiyat Fakültesi'nde doluluk oranın yüzde 50 seviyesinde kaldığını, bundan duyduğu üzüntüyü ifade eden Attar, kendi öğretim üyesi olduğu Tarih Bölümü'nde ise tüm kontenjanın dolduğunu kaydetti.

"GİRESUN YABANCI ÖĞRENCİYE HAZIRLIKLI OLMALI"

Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, YÖK tarafından tanınan 329 yabancı öğrenci kontenjanına da 335 başvurunun yapıldığını söyledi. Attar, 30'dan fazla ülke öğrencilerinin Giresun Üniversitesi'nde eğitim-öğretim görmek için istekli olduğunu belirterek,"Giresun Üniversitesi, uluslararası bir ünivete olacak demiştim. Artık Giresun Üniversitesi bugün uluslararası bir üniversite kimliği kazanmıştır. 30 dan fazla ülkeden Giresun'a öğrenciler gelecek. YÖK'ün sunduğu kontenjan 329'idi. Afrika, Asya ve Avrupa'da bulunan 30 ülkeden 335 başvuru oldu. Kontenjanın da üzerinde bir taleple karşılaştık. İşin güzel tarafı başvuruda bulunan öğrenciler sadece fakülteleri değil, yüksekokullar ve konservautarı da tercih etmişler. Giresun için bir dönüm noktasını oluşturan ciddi bir olaydır."

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Giresun halkının seferberlik içerisine girerek, yabancı öğrenciler için hazırlık yapmalarını istedi. Attar, "Giresun bu öğrencilere hazır olmalıdır. Ciddi bir hazırlık gerekiyor. Bu saat itibariyle Giresunlulara, STK'lara sesleniyorum. Giresun artık sadece Türk öğrencileri tarafından tercih edilen bir üniversite değildir. Bugün 30'dan fazla yabancı ülke öğrencilerinin tercih ettiği bir üniversitedir. Giresun'da herkes buna hazırlıklı olması lazım. Bizi tercih edenlerin, yanlış tercihte bulunmadıklarını kendilerine ispat etmemiz gerekiyor. Misafir perver milletiz. Bunun gereksinimlerini yapmamız lazım. Evlerimizi açmamız gerekiyor. Öğrenci evleri, yurtlar yapılması gerekiyor. İlk aşamada evlerimizde öğrencileri misafir etmeliyiz. Karı düşünmeden tamemen insani yaklaşımla bu öğrencilere sahip çıkmamız lazım. Hızlı bir şekilde esnaflarımız ve GTSO ve STK'lar hazırlık yapmaları lazım. Giresun bu öğrenciler kültürel faaliyetlerini, aktivitelerini geçirecekleri mekanlarla donatılması gerekiyor. Medeniyetimizi, tarihimizi, dinimizi, dilimizi güzel şekilde öğretebilmemiz için reformist faalieyetler yapılmalı. Bunları yapmak için de toplum olarak el ele vermemiz lazım. Giresun ilinin gelişimi, Giresun Üniversitesi'nin dünyada isminin duyurulması için bugünden itibaren bir seferberlik ilan etmemiz lazım." diye konuştu.

Kaynak: cha