Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, belediyelerin evsel atık suları arıtma tesislerini yapma konusunda tolerans sınırlarını aştığını söyledi. Tesis yapmayanların suçlu olduğunu belirten Kınacı, “Aslında biz şu anda suç duyurusunda bulunmamakla suç işliyoruz. Bundan sonra verdiği sözü tutmayan belediyeler ve organize sanayi bölgeleri (OSB), başlarına geleceklerden bizi sorumlu tutmasın. En ağır cezai yaptırımları uygulama kararı aldık.” dedi.

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı 10. toplantısı, Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı. Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmaların takibi ve havzadaki gelişmelerin ele alındığı toplantıda konuşan Genel Müdür Kınacı, planın uygulanması konusunda çok gevşek duran ve işi ciddiye almayan kurum ve kuruluşlar bulunduğunu ifade etti. Bu konuda gerekli uyarıların yapıldığını dile getiren Kınacı, “Katı atık konusunda Türkiye'nin en geri bölgelerinden birisi burası. Burada yaşayan herkesin vicdani sorumluluk duyması gerekmektedir. Toplam 6 il, 20 ilçe ve 81 belde var. Şimdiye kadar dokuz toplantı yapıldı, havza belirlenip takvime bağlanarak çözümler üzerinde duruldu. Herkes önce kendi üzerine düşeni yapacak. Yapmayanların başkasını suçlama hakkı yok.” şeklinde konuştu.

Nüfusu 50 binin üzerindeki yerleşim yerlerinin, arıtma tesislerini kurarak Youwin şimdiye kadar işletmeye almış olması gerektiğinin altını çizen Kınacı, “Bunu yapmayanlar, aslında şu an suçlu durumda olduklarını bilmeli. Bunun mazereti olmaz, çünkü düzenleme 2006 yılında çıkarıldı.” dedi. Kirlilikten en fazla İzmir'in etkilendiğini, Gediz Havzası'ndaki bütün kirliliğin İzmir'den denize döküldüğünü, dolayısıyla bu şehrin en fazla tepkiyi göstermekte haklı olduğunu kaydetti. Belediyelerin evsel atık suları arıtma tesislerini yapma konusuna daha fazla önem vermesi gerektiğini söyleyen Cumali Kınacı, “İyi niyetle, gerekçeleri dikkate alıp bugüne kadar geldik. Tolerans sınırları aşıldı. Bu hızla gidersek daha uzun yıllar devam edeceğiz gibi. Bunu biraz daha ciddiye alalım. İller Bankası her türlü kolaylığı gösteriyor; projelendirmeden krediye, hibeye kadar. Finansman bakımından sıkıntı yok. Demek ki bu yeterince takip edilmiyor. Artık sabır taştı. Mazeret kabul etmiyoruz. Böyle giderse bu planda başarıya ulaşmamız mümkün görünmüyor. Artık iyi niyetin dışına çıkmak zorundayız.” diye konuştu.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de belediyeleri katı atık arıtma tesisi yapmaları konusunda uyararak, “Manisa büyükşehir olduğunda bir daha ele alınır diye lütfen bu konuyu savsaklamayalım. Bu bizim için bir onur meselesidir. Ülkenin en batısı, katı atık konusunda dökülüyor.” dedi.
Kaynak: cha