Bu yıl serbest piyasada 3 lira 80 kuruş olarak belirlenen fındık fiyatını yetersiz bulan üreticileri sıkıntı bastı. Bazı üreticiler, maliyetini karşılamayacağı gerekçesiyle işçi çalıştırmayarak, ürününü kendi toplamayı tercih ediyor. Dik yamaçlardaki fındıkları toplamak ise hiç de kolay olmuyor. Ayakta durmakta bile zorlanan köylüler, kimi zaman kayarak yuvarlanıyor.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesi Toyfanlı köyünde tarlasındaki mahsulü köylülerle imece usulü ile toplayan Ersin Bayram ve yakınları, dik yamaçta fındık toplamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Köylülerden Şafak Tükenmez, topladığı fındığı çuvala koymak için yamaçtan inmeye çalışırken yuvarlandığını anlatarak, kendine geldikten sonra kovadan dökülen fındıkları yeniden topladığını anlatıyor.

    Fındık toplayan köylülerden 58 yaşındaki Emine Arslan ise mahsulün toplanmasında sıcak altında çok büyük zorluklar yaşadıklarını ve çalıştırdıkları işçilerin parasını zor ödediklerini söylüyor. Köylülerden Nevzat Eroğlu da açıklanan fındık fiyatının geçen seneye oranla oldukça düşük olduğunu ve yaptıkları masrafı bile karşılamayacak durumda olduğunu kaydediyor. Ersin Bayram da kendilerine hakları olanın verilmesini istiyor.
Kaynak: cha