Manisa'da bir fabrika işçisi, elektrik faturasına yansıtılan kayıp/kaçak bedeliyle ilgili açtığı itiraz davasını kazandı. Topçu Asım Mahallesi'nde oturan Ayhan Uzun, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. (GEDAŞ) tarafından elektrik faturasına yansıtılan kayıp/kaçak bedeliyle olarak ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Faturasındaki kayıp/kaçak bedeline itiraz eden Yorulmaz, heyet tarafından haklı bulundu.

İtiraz üzerine GEDAŞ Manisa İl Müdürlüğü, hakem heyetine gönderdiği savunmasında, "Elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedelinin şirketimizin kendi inisiyatifiyle düzenlenmiş bir bedel olmadığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dahilinde bütün yurtta ulusal tarife olarak uygulandığı, söz konusu tarifelerinse Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği 01.04.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK kararıyla belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlamıştır." ifadeleri yer aldı.

İtirazı inceleyen Manisa Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Uzun'un 01.01.2011 ile 31.12.2011 tarihleri arasında 869,40 lira ödeme yaptığını ve yüzde 15 oranında kayıp/kaçak bedeli tutarı 130,41 lira kesildiğini belirledi. Kullanılan elektrik bedellerine ilave edilen kayıp/kaçak bedelinin tüketiciden haksız olarak alındığını tespit eden hakem heyeti, Ngbahis toplam 130,41 liranın kanuni faiziyle birlikte GEDAŞ İl Müdürlüğü'nden alınarak tüketiciye iadesine, tüketici mahkemesine itirazı kabil olmak üzere oybirliğiyle karar verdi.

Buna karşılık GEDAŞ İl Müdürlüğü de Manisa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davayla duruma itiraz etti. Mahkeme de fabrika işçisi Ayhan Uzun'u haklı bularak faturasına yansıtılan kayıp/kaçak bedelinin GEDAŞ tarafından iade edilmesine karar verdi. Bu kararla her ay kullanılan elektrik bedelinin yüzde 15'ini kayıp/kaçak bedeli olarak alan GEDAŞ, aboneye bugüne kadar aldığı bedeli iade edecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Manisa Şube Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, vatandaşlar ferdi olarak dava açmak isterse tüketici hakları hakem heyetlerine başvurabileceklerini söyledi. Dilekçe örneklerinin mevcut olduğunu belirten Asyalı, “Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi olarak genel başkanımız nezdinde Ankara'da bu davayı açtık. Tüketici Yasası'nda ve Anayasa'da belirtilen duruma göre tüketici adına tüm ulusu ilgilendiren konularda tüketici dernekleri, taraf olarak Türk ulusu adına dava açabiliyor. Verilen karar tüm Türk ulusunu kapsayacağı için bireysel olarak başvurmak, Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ni zor duruma sokar. Binlerce dilekçe gelir, oradaki kurum çöker. ama illa ki 'Vereceğim' diyorsa vatandaş verebilir. Mantıklı olan bütün Türkiye adına açılan davanın beklenmesidir." dedi.
Kaynak: cha