Van’da meydana gelen iki depremden sonra Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle Van ve Erçiş'teki 8 bin 500 depremzedeye 11 milyon TL kredi verildi. Verilen kredilerle yapılan ilk EYY modeli evin sahibi Şefik Tataroğlu, yapım aşamasında sürekli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından inşaatın kontrol edildiğini ifade etti. Devletin verdiği kredi sayesinde sağlam ve güzel bir eve sahip olduğunu aktaran Tataroğlu, bunun için devlet yetkililerine minnettar olduğunu ifade etti.

        Geçtiğimiz yıl meydana gelen depremlerden sonra Van ve Erçiş merkezde evleri yıkılan depremzedeler için 15 bin 200 konutun tamamı bitme aşamasına geldi. Van ve Erçiş’e bağlı köylerde ise hak sahibi olan 8 bin 500 kişi ise Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle kendisine ev yapıyor.

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü müşaviri tarafından denetimleri yapılan evlerin ilki bitirilerek ev sahibine teslim edildi. Böylelikle EYY modeliyle yapılan ilk konut bitmiş oldu. Konutu ev sahibiyle birlikte inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Uğur Serencam, Van’da EYY modeliyle yapılan evler hakkında bilgi verdi.

    Van ve Erçiş’te 192 köyden 8 bin 500 kişinin hak sahibi olduğunu dile getiren Serencam, vatandaşları istediği yerde istediği projeyle ev sahibi yaptığını söyledi. Depremden dolayı sıkıntı çeken vatandaşlara en güzel evi yapmak için işi sıkı tuttuklarını aktaran Serencam, “Bu kadar dağınık bir yerde bu kadar evi kontrol etmek kolay değildi. Beton numuneleri hassas bir şekilde alınıyor. Denetimleri her türlü mühendisler tarafından yapılıyor. Toki inşaatlarının yapıldığı her yerde inşaat mühendislerimiz var. Köylerde 8 bin 500 hak sahibi var. 2 bin 100’e yakınının inşaatı bilfiil devam ediyor. 250 civarında da ahır inşaatı var. Hepsinin ayrı ayrı denetimleri devam ediyor. Parasal hiçbir sorunumuz yok. İnşaatı devam edenlere şu ana kadar yaklaşık 11 milyon ödeme yaptık.” dedi.

        EYY modeliyle yapılan ilk evin sahibi olduğunu aktaran Şefik Tataroğlu ise depremde evinin yıkıldığını hatırlatarak, “Depremden sonra köylülere EYY modeliyle ev yapılacağını öğrendik. Biz de hemen kendi bütçemize göre bir proje hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine sunduk. Onlar da inşaatımız devam ettiği sürece sürekli kontrol edip aşama aşama kredi verdiler. Böylece, evimiz, inşaat mühendislerinin kontrolünde iyi bir şekilde tamamlanmış oldu. Bunun için çok mutluyum. Böyle sağlam ve güzel bir eve sahip olduğum için devlet yetkililerine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.



Kaynak: cha