Beşşar Esed rejimine asker olmamak için Suriye'deki savaştan kaçan 60'ı Suriyeli 63 kaçağın umut yolculuğu, 6 Eylül 2012 Perşembe günü İzmir'in Menderes ilçesinde sona erdi. Daha iyi bir hayata kavuşmak için kişi başına 6 bin dolar veren Suriyeliler için en acı eve dönüş yolculuğu başladı. Tekne faciasında hayatını kaybeden 33'ü çocuk Suriye vatandaşlarının cenazeleri, İzmir Valiliği tarafından temin edilen soğuk hava depolu TIR'a yükleniyor. Cenazeler, Şanlıurfa Akçakale Sınır Kapısı üzerinden Suriye'ye gönderilmek üzere akşam saatlerinde İzmir'den hareket edecek. Cenaze sahipleri, özel arabalarıyla TIR'a eşlik ederek Şanlıurfa'ya gidecek. Bu arada tekne faciasından kurtulanlardan 47 kişinin Bornova ilçesi Işıkkent semtindeki İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Konukevi'nde bulunduğu, 20 kişininse ülkelerine döndüğü, 27 kişinin de cenazelerle birlikte gideceği öğrenildi.

Ahmetbeyli beldesi Baradan Koyu mevkisinde yaşanan tekne faciasında hayatını kaybeden kaçakların otopsi, kimlik tespiti ve resmi yazışma işlemleri sona erdi. Narlıdere, Buca ve Konak ilçelerindeki üç morgda bulunan cenazeler, sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Cenaze Hizmetleri araçlarıyla Yeni Buca Mezarlığı'na götürüldü. Burada cenazelerini teslim almak için bekleyen Suriyeliler, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Bazıları, mezarlığın çeşitli yerlerine Arapça, "Ateşten Denize" yazılı siyah bezler asarak duygularını ifade etmeye çalıştı. Tekne faciasında yengesi ve üç yeğenini kaybeden Hüseyin Kurdi, yakınlarının ülkede yaşanan iç ayaklanma yüzünden kaçtığını söyledi. Ölen 63 kişinin mecbur kaldıkları için yolculuğa çıktıklarını ifade eden Kurdi, "Her şeyi göze alarak yola çıktılar. Kimisi evlerini ipotek ettirdi kimisi bütün parasını yanına aldı." dedi. Türk yetkililere yardımlarından ötürü teşekkür eden Agit Hasan ise, "Kan denizinden, kan gölünden kaçıp burada vefat ettiler. Bunların hepsi Suriye'de şehit listesine girecektir. Yengemin eşi, yani kardeşim Halep'te yaşıyor." şeklinde konuştu.

Suriye'den Türkiye'ye geçiş ayağını organize eden ve ölenlerin kanunsuz yollarla yurtdışına kaçışını sağlamak isteyen "Doktor" lakaplı Yuri isimli Suriye vatandaşının babasının da kaçak yakınları arasında bulunduğu öğrenildi.
Kaynak: cha