Cumhuriyet Savcısı Erdal Şenol esas hakkındaki mütalaasında, tutuklu sanıklar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi hakkında 'netice sebebiyle ağırlaştırılmış işkence' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası İstedi.

Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde işkence ve kötü muamele sonucu öldüğü iddiasına ilişkin davada, haklarında verilen hüküm Yargıtay tarafından bozulan 52 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi ile tarafların avukatları hazır bulundu. Engin Çeber'in babası Ali Tekin ile kız kardeşi Şerife Çeber de duruşmaya katıldı.

Engin Çeber davasında cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, tutuklu sanıklar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi hakkında 'netice sebebiyle ağırlaştırılmış işkence' suçundan ağırlaştırılmış müebbet istedi. Diğer tutuklu sanık Nihat Kızılkaya hakkında 'işkence' suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası, tutuklu sanık Fuat Karaosmanoğlu hakkında ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istendi. Karasomanoğlu'na ayrıca 'görevi ihmal' suçundan da beraati talep edildi.

Tutuksuz sanıklardan Murat İşler, Taylan Gök ve Hüseyin Aslan hakkında atılı suçu işlediklerinin sabit olmaması sebebiyle beraatleri istenilen mütalaada, Ceza İnfaz Kurumu Doktoru Yemliha Sönmez hakkında 'gerçeğe aykırı belge düzenlemek' suçundan 3 aydan 1 yıla kadar, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası talep istendi.

Mütalaada, cezaevinde sayım sırasında Dumanbet infaz koruma memuru olarak görev yapan sanıklar Kadem Karadeniz, Nerman Akkılıç, Seydi Ömer Erdal, Kemal Tuna, Adem Erdur, Ali Aslan Türk, Turhan Deveci ve Muharrem Koçali hakkında da herhangi bir suç unsuru bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Davaya katılan Engin Çeber'in ablası Şerife Çeber duruşma çıkışında Fuat Karaosmanoğlu'na yönelerek ''Kardeşimi sen öldürdün. Hepiniz yaptınız. Sen göz yumdun. Cezanı çekeceksin.'' diye bağırdı.

DAVA ÖNCESİ BİR GRUP BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Adliye önünde toplanan yaklaşık 20 kişilik bir grup Engin Çeper’in ölümünü protesto etti. Grup, ‘Bedel ödedik bedel ödeteceğiz’, ‘Yaşasın halkın adaleti’, ‘Katillerden hesap sorduk soracağız’ şeklinde slogan attı. Bakırköy Adliyesi önünde grup adına açıklama yapan Sevcan Adıgüzel, duruşmayı kararlılıkla takip edeceklerini söyledi. Adıgüzel “Katillerin tutukluluk süreleri gerekçe gösterilerek tahliye ettirilmek isteniyor. Bununla hem işkenceciler serbest bırakılmak isteniyor hem de işkence meşrulaştırılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Tüm dünyanın tanık olduğu bir işkencenin katillerini açıktan korumaya çalışanları uyarıyoruz. Adalet talebimizi haykırmaya devam ederek Engin’i katledenlerden hesap soracağız.” dedi.

YARGITAY USULDEN BOZMUŞTU

Engin Çeber'in (29), ölümüne ilişkin 1 Haziran 2010'da karar veren mahkeme, sanıklar Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'nin işkence sonucu ölüme neden olmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti. 17 sanığı 5 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 39 sanığın ise beraatına hükmetmişti. Ancak Yargıtay, 'hukuk yararları birbirine uygun olmayan sanıkların, aynı avukat tarafından temsil edildiği' kararı bozmuştu.



Kaynak: cha