4+4+4 eğitim sistemine karşı Eğitim-Sen’in 11 Eylül günü 4 koldan başlattığı Ankara yürüyüşünün Çanakkale kolu önceki gün Gebze’ye geldi. Gebze eski Öğretmen Evi, Akşemsettin Parkı’nda karşılanan grup buradan Gebze Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

‘15 EYLÜL’DE ANKARA’DA OLALIM’

Kocaeli Gebze eski Öğretmen Evi’nde bir araya gelen sendika üyeleri sloganlar atarak Gebze Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlemlendi. Yürüyüşe CHP Gebze İlçe Başkanı Sedat Tatar ve ilçe yöneticileri katılarak destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’na gelen gruba destek için CHP İstanbul Milletvekili ve eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda ilk olarak ilk olarak Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem konuştu. İrdem konuşmasında, “4+4+4’e karşı 4 koldan başlayan Eğitim-Sen’in yürüyüşünün Çanakkale kolu Gebze’ye ulaştı, baskılara, engellemelere rağmen yürüyüşümüz devam edecek.” dedi. İrdem, herkesi 15 Eylül’de Ankara’da olmaya çağırdı.

‘OKUL KAPILARI KAOSA AÇILACAK’

Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı İrdem’in ardından Eğitim-Sen Merkez Denetleme Kurulu üyesi Recep Fidan bir basın açıklamasını yaptı. Fidan, açıklamada şunları ifade etti: “12 Eylül’ün 32. yılındayız. AKP dönemi boyunca iktidar eğitim sistemi ile geleceğimizi karartıyor. Direndik, direnmeye çalışıyoruz ve direneceğiz. 4 koldan itiraz ediyoruz. 4+4+4 dayatması nedeniyle okul kapıları yeni eğitim-öğretim yılında büyük bir kaosla açılmaktadır. Eğitimde yaşanacak kaosun tek sorumlusu AKP iktidarıdır. Okullarda yaşanacak en büyük sorunlardan birisi de 1-1,5 yaş farkı olan çocukların aynı sınıflarda eğitim görecek olmasıdır. Çocukların sosyal ve duygusal gelişmişlik düzeyleri ve yaş farkı birinci sınıflar için büyük sorunlar yaratacaktır. Bu durum, özellikle 60-72 ay yaş grubunda ‘okul korkusu’ ve ‘okula gitme istememe’ gibi sorunları beraberinde getirecektir” diye belirtti.

‘OKULLARIN ALT YAPISI HAZIR DEĞİL’

2012-2013 eğitim öğretim yılında birinci sınıfa başlayacak olan çocukların sayısının iki katına çıkacağını ifade eden Fidan, “Sınıf mevcutlarını en az iki katına çıkartılması gerekir. İlkokula yeni başlayacak olan öğrenciler ve öğretmenler için eğitim-öğretim sürecinin sağlıklı yürütülmesi engellenecektir. Milli eğitim bakanlığı sadece 11 ilde kalabalık sınıf sorunun yaşanacağını iddia etmektedir. Bu iddiayı kabul etsek bile içinde büyük şehirlerin yer aldığı 11 ilde toplam öğrencilerin yüzde 80’i eğitim almaktadır. Okullarımız zaten ciddi fiziki altyapı sorunu yaşamaktadır. Hal böyleyken 4+4+4’e geçme dayatmacılığı mevcut eksikliklerde devam etmekte güçlük çekilen eğitimi tümüyle gözden çıkarmaktan, çocukların geleceğini harcamaktan başka bir anlam taşımayacaktır” şeklinde konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. Yürüyüş kolunun İzmit, Yalova ve Bursa’ya doğru yürüyüşü sürdüreceği açıklandı.
Kaynak: cha