TOKİ Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'nda 1. sınıfa yeni başlayan öğrenci velileri için, okulun psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni Suna Bediz, tarafından ' Birinci sınıf öğrenci velilerine öneriler" konulu seminer verildi. Seminere okul müdürü Mehmet Kardeş ve öğrenci velileri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Mehmet Kardeş, semineri düzenlemekteki hedeflerinin, öğrencilerin başarısını artırmak ve velileri doğru davranışlara yönlendirmek olduğunu söyledi.

TOKİ Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni Suna Bediz, okula başlamanın hem aile hem de çocuk için heyecan verici bir deneyim olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Birçok çocuk için okul; daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevredir. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahiptir. Bunlardan biri uyum diğeri bilgilendirmedir. İlkokul döneminde ailenin ve öğretmenin çocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını olumlu ya da olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun başarılı, mutlu olabilmesi ve çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailenin dikkat etmesi gereken bazı konular var. " dedi.


Suna Bediz ailelerin dikkat etmesi gereken şeyleri şöyle sıraladı: "Çocuğun okula karşı negatif duygular beslememesi için okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsedebilirler. Örneğin okulda kuracağı arkadaşlıklardan yada anne babanın geçmişte arkadaşları ve öğretmeniyle olan olumlu yaşantılarından örnekler verilebilir. Okula gitmeyi zorunluluk yada ceza gibi algılamalarına sebep olacak konuşmalardan kaçınmalıdırlar. ‘Çok yaramazlık yapıyorsun seneye okula göndereyim senide gününü gör.’ Ya da’ Okula başla da senden kurtulayım.’ Başarısının artması ve olumlu davranışlar kazanması konusunda atılması gereken ilk adım; azarlamayı, bedensel ceza vermeyi, eleştirmeyi ve başkalarıyla kıyaslamayı bırakmaktır. Kıyaslamak reddetmektir. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Başarısızlığı konusunda ailenin vereceği olumsuz tepkiler ya çocuğun okuldan ve derslerden soğumasına ya da aşırı ders çalışmasına ve sosyal etkinliklere katılmamasına yol açabilir."

Kaynak: cha