Asfalt yolların zarar görmemesi için yapılan tonaj uygulamasının bir benzerinin hayvan haklarını koruma adına Kastamonu'da 600 yıl önce başlatıldığı ortaya çıktı. İsmail Bey Külliyesi içinde yer alan Deve Hanı'nın kapısından yüklü bineği ile geçemeyenlere hayvanlara aşırı yük yükleyerek eziyet ettikleri için tonaj uygulaması kapsamında ceza verildiği gibi külliyeye de kabul edilmemiş.

Turizm danışmanlığı yapan Namık Ünal, İsmail Bey'in İsmail Bey Külliyesi'ni yaptırmasının ardından Kastamonu'nun önemli bir ticaret merkezi haline geldiğini söyledi. Namık Ünal, İsmail Bey'in 600 yıl önce külliyeyi kurarken hayvan haklarını da dikkati alarak inşa ettirdiğine dikkati çekerek, " Dönemin ulaşım ve yük taşıma aracı deve, Venüsbet at ve katırlar olduğu için İsmail Bey hayvanlara eziyet edilip edilmediğini öğrenme adına Deve Hanı'nın giriş kapısını kriter olarak belirlemişler. Yükleriyle kapıdan giren kervan sahipleri handa ağırlanıp ihtiyaçları karşılanırken, aşırı yük nedeniyle binekleri ile kapıdan geçemeyenler ise cezalandırıldığı gibi handa da misafir edilmemiştir. 600 yıl önce yapılan uygulama hayvan hakları adına ecdadımızın ulaştığı seviyeyi ortaya koyarken, karayollarında uygulanan tonaj uygulamasının da başlangıcı anlamına gelmektedir." dedi.

Beylikler dönemi eserlerinden olan Deve Hanı günümüzde Kastamonu’nun yöresel el sanatlarını gelen misafirlere sunuyor. Yapımında abanoz ağacı kullanıldığı için direkleri bugün bile sapa sağlam ayakta olan han hala hizmet vermeye devam ediyor. Han döneme ait eserler içinde en sağlam yapılar arasında yer alıyor.
Kaynak: cha