Diyarbakır’da kanaat önderi Abdulvasi Yaz’ın verdiği hutbeyi dinleyen vatandaşlar, kardeş kavgasının bitmesi ve Müslümanların kanının dökülmemesi için dua etti. Güneydoğu’da devam eden çatışmaların bitmesi için dua eden Abdulvasi Yaz’ı dinleyen bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

        Diyarbakır Kayapınar ilçesindeki Hacı Sıddık Camii’nde hutbe veren, Güneydoğu’nun büyük alimlerinden Ali Yaz’ın oğlu Abdulvasi Yaz, Kur’an’ın ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sas), Allah’ın verdiği canın kul tarafından alınamayacağını söylediğini hatırlattı. Yaz, ”Buradan bütün ümmeti, bütün ırklara bütün insanlara sesleniyorum. Bir Müslümana bir sıktığımız zaman kendi evimizi yıkmış oluyoruz, kendimize sıkmış oluyoruz. Kim bir Müslümanı bilerek öldürürse cehennemle cezalandırılır. Peygamberimiz Efendimiz (sas) ‘Sakın benden sonra kafirlerin fiilini işlemeyin’ diyor. Peki biz buna uyuyor muyuz?” diye konuştu.

Aynı dil, aynı kıble, aynı inancı taşıyan insanların hangi duygularla öldürüldüğünün açıklanamayacağını anlatan Yaz, “Peygambere (sas) inanmış, O'na (sas) tabi insanlarız. Bunu inkar etmiyoruz. Peygamberimiz (sas) kim ümmetime silah sıkarsa benden değildir diyor. Biz ne yapıyoruz. Uyuyor muyuz buna muhterem kardeşlerim.” diye konuştu.

"SORUNA MİNBERDEN EL ATILMALI"

Diyarbakır’da 400’den fazla cami olduğunu hatırlatan Yaz, her cuma bu camilerdeki minberlerden ‘Lailaheillallah’ mesajı altında çağrı yapılması gerektiğini kaydetti.

Güneydoğu’da yaşanan soruna minberden el atılması gerektiğini anlatan Yaz, bunun içinde sadece ‘Lailaheillallah’ şiarının olacağını kaydetti. Abdulvasi Yaz, şunları söyledi: “Burada susanlar bu katlin, bir fitnenin ortağıdır. Fitne kimden gelirse gelsin karşı durmamız gerekir ve sesimizi yükseltmemiz gerekir. Bunun yanında, Kürt kardeşlerimizin sorunu çözmesi imani bir gerektir. Çözülecektir, öyle inanıyorum, yeter ki biz Lailaheillallah diyelim ve onun çatısı altında dua edelim.”



Kaynak: cha