Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, 12 Eylül askeri darbesinin 32. yıl dönümünde eski Anayasa Mahkemesi önünde oturma eylemi yaptı. Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 1980 askeri darbesinde el konulan ve şu an Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı olarak kullanılan eski Genel-İş binasının geri verilmesini istedi.

DİSK üyesi yaklaşık 200 kişi Çankaya Simon Bolivar Caddesi üzerinde toplandı. ’12 Eylül AKP ile sürüyor’ pankartı açan grup üyeleri buradan 12 Eylül 1980 askeri darbesinde el konulan Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı önüne yürüdü. Grubun önü binaya gelmeden Çevik Kuvvet ekipleri tarafından durduruldu. Bunun üzerine DİSK üyeleri, basın açıklamasını Anayasa Parkı’nda gerçekleştirdi.

12 Eylül’ün AK Parti ile devam ettiğini öne süren DİSK Genel Başkanı Ekici, kendilerine düşen görevin 12 Eylül’ü bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Ekici, “Bundan 32 yıl önce tank sesleriyle ve marşlarla uyandırılmamızla başlayan süreç, Türkiye’yi siyasal, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattı. Hukuk, adalet, bilim, emek ve çalışma hayatı yok edildi. 12 Eylül toplumsal muhalefeti ve başta emekçilerin örgütlenme özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlükleri yok etti. Emekçilerin kazanılmış hakları zorla ellerinden alındı.” dedi. 12 Eylül darbesinin halka yaşattığı acıların ve çarpıcı bilançosunun tamamını vermenin mümkün olmadığını kaydeden Ekici, o dönem alınan idam kararları, yapılan fişlemeler ve yargılamalar hakkında bilgi verdi.

DİSK Başkanı Ekici, 12 Eylül’ün askeri darbesiyle el konulan binalarının geri verilmesi gerektiğini söyledi. Ekici, “Bugün yaşadığımız sorunların kaynağında 12 Eylül darbesi vardır. Halkımızın 12 Eylül’de içine itildiği kapatılma, susturulma ve baskılanmanın bugün derinleşerek sürmekte olduğunu kanıtlarından biri de, şuan da önünde olduğumuz, 12 Eylülcülerin el koyarak Anayasa Mahkemesi’ne verdiği Genel-İş Sendikamıza ait bu binamızın AKP tarafından iade edilmemesidir.” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri bir süre burada oturma eylemi yaptı. Protestocu grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: cha